Археолози откриха в Англия гробове на 3 000 години с погребани по особен начин тела

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 април 2019 в 11:53 5351 0

Кредит: Thames Water
Кредит: Thames Water

Археологическо проучване в Оксфърдшир, Англия откри голяма находка - 26 древни скелета в погребални ями, за които се предполага, че са на около 3 000 години, датирани от Желязната епоха преди римската окупация на Британия, съобщават Science alert. Това, което е особено вълнуващо при това откритие, са доказателствата, че ямите са използвани за ритуални погребения.

Земите на Британските острови са осеяни с толкова много артефакти за човешката история, че по закон се изисква археологическа оценка преди започването на каквито и да са строителни дейности. 

Тези останки са открити именно преди осъществяването на проект на водоснабдителното дружество Thames Water, което поставя тръбопровод, за да предпази Letcombe Brook, който е рядък и ценен варовиков извор. 

"Новия тръбопровод ни даде възможност да проучим редица неизвестни досега археологически зони," споделя Нийл Холбрук (Neil Holbrook) от археологическото дружество Cotswold Archaeology. "Археологическите находки от Childrey Warren са особено интересни, защото ни дават представа за вярванията и ритуалите на хората, живели там преди идването на римляните. Доказателства от други места предполагат, че тези ями може да са използвани и за човешки жертвоприношения."

Доказателствата тепърва ще се откриват, но някои от останките са наистина особени. Един от скелетите е погребан с отрязани крака, положени от двете страни на тялото и вдигнати до главата ръце. 

Кредит: Thames Water

Такива погребения се различават значително от нормалните погребални практики и са наречени "особени погребения", тъй като обикновено са изпълнявани с ритуална цел. 

В английско гробище от IV век пр.н.е са открити голям брой обезглавени скелети, чиито черепи са поставени отстрани до тялото или близо до краката, въпреки че значението на тази практика все още не е изяснено. 

Но доказателствата показват, че британците от Желязната епоха са имали доста силна връзка с починалите, доста често и ексхумирайки телата им. Разчленените скелети са по-скоро правило, а не изключение.

Разкопките откриват и останки от жилища, от животни и домашни предмети като съдове, сечива и декоративен гребен.

Кредит: Thames Water

"Тези открития ни носят уникална информация за живота и смъртта в общества, от които често познаваме само запазените монументални постройки, като укрепени хълмове или белия кон в Уфингтън," разказва Паоло Гуарино (Paolo Guarino) от Cotswold Archaeology. "Резултатите от анализа на артефактите, животинските кости и човешки скелети и проби от почвата ще ни донесат допълнителна информация за историята на обществата, обитавали тези земи преди толкова години."

Останките са взети от мястото за допълнителни анализи, с надеждата, че ще хвърлят повече яснота за това кои са били тези хора и как са живели. И с повече късмет и отговори защо телата са погребани по този особен начин.

"Това откритие е предизвикателство към нашето възприятие за миналото и ни подканя да разберем вярванията на хора, които са живели и починали преди повече от 2 000 години," отбелязва Холбрук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !