Археолози откриха в древен храм в Египет статуя на сфинкс

Според изследователите статуята е от времето на управлението на Птолемеите.

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 септември 2018 в 13:56 6987 0

Кредит Facebook.com/Ministry of Antiquities

Сфинксът е открит в храма Ком Омбо.

Египетски археолози, които работят по проект за намаляване на нивото на подпочвените води в храма Ком Омбо в Асуан, намериха статуя на сфинкса, съобщава Министерството на антиките на Египет на страницата си във Фейсбук.

Както заяви генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мустафа Уазири (Mostafa Waziri), статуята принадлежи към периода на управлението на Птолемеите, тъй като е открита в югоизточната част на храма "Ком Омбо" - същото място, където преди два месеца бяха открити двата релефа от пясъчник на Птолемей V.

Широчината на статуята при основата на пиедестала е 28 сантиметра. Главата на сфинкса е украсена с изображение на богинята-кобра Уаджит и украсата е допълнена с фараонска брада.

Археолозите ще проведат допълнителни проучвания, за да се научат още подробности за откритата статуя, съобщава ръководителят на организацията Aswan Antiquities ("Асуански антики") Абдел Монейм Саид (Abdel Moneim Saeed). 

Той посочва, че двата открити преди това релефа са датирани от епохата на Птолемей V. Те са издялани от пясъчник, украсени с йероглифни и демотични надписи и след откриването им са прехвърлени в Националния музей на египетската цивилизация в историческия град Фустат в старата част на Кайро.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !