Археолози откриват 13 уникално запазени саркофага на 2 500 години в Египет

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 септември 2020 в 00:18 11111 0

Кредит Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Археолози правят едно от най-големите открития в последните години, намирайки 13 непокътнати човешки саркофага, датиращи от преди 2 500 години в пустинен некропол в Сакара, в Египет. 

Това, което прави тези саркофази толкова специални измежду хилядите, погребани в комплекса, е фактът, че те са останали недокоснати и напълно запечатани, стотици години след смъртта на погребаните там. 

Според Министерството на Туризма и Антиките на Египет, саркофазите са открити в погребална шахта на дълбочина 11 метра под земята, подредени един върху друг. Те са толкова добре запазени, че някои от цветовете на рисунките върху дървото са все още непроменени. Първоначалният анализ доказва, че саркофазите вероятно не са разпечатвани откакто са погребани. 

В погребалната шахта са открити и три запечатани ниши. Министър Калед Ал-Анани обяснява, че е възможно в нишите да бъдат открити още саркофази. В своя профил в twitter той споделя и рекламен видеоклип на новите открития.

Смята се, че Сакара е служела за некрополис на Мемфис, някогашна столица на Древен Египет. В продължение на 3 000 години египтяните погребват там своите мъртви и затова комплексът има голяма археологическа стойност. 

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Не само високопоставени и знатни египтяни са погребвани там, заедно със своя гробен инвентар, мумифицирани животни и богата декорация. По-често се откриват такива, но последните разкопки разкриват по-скромни погребения, вероятно на хора от средната или работническата класа. 

Но и богатите погребения не са застраховани от външни влияния. През вековете много такива гробници са плячкосани. Така че откриването на саркофази, които не са размествани и отваряни от полагането им означава, че и погребалният инвентар ще е непокътнат вътре. 

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Погребалният инвентар, който може да се намира в саркофазите може да покаже не само кой е погребан, но и колко важен е бил човекът. Това откритие вероятно ще допринесе към познанията за погребалните обичаи на Древен Египет. Все още самоличността на погребаните не е известна, нито колко точно саркофага са положени в шахтата, но и това предстои да се случи с напредването на дейностите по разкопките. 

Източник: Science alert - Egyptian Authorities Have Discovered 13 Completely Sealed 2,500-Year-Old Coffins

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !