Археолози откриват необичайни доказателства за екзекуции в Древноримска Британия (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 август 2021 в 00:00 12670 0

Изследователи са открили артефакт от II век от н.е. в Лестър, Великобритания, който изглежда изобразява истинска екзекуция от вида Damnatio ad bestias, състояла се в Британия от времето, когато е била под римско владичество.

По време на разкопки, извършени преди няколко години от Археологическата служба на Британския университет в Лестър на мястото на комплекс от къщи и част от театър от времето на Римска Британия - провинция на британските острови, които са били управлявани от Римската империя между 43 и 410 г. сл. н.е. В южното крило на една от стаите на голяма къща, построена в края на 2 век, под мозаечен под, археолозите откриват необичайно украсена дръжка, изработена от отлита медна сплав.

Находката, датираща от 200 г. сл. н.е., е била от две части, като желязната дръжка на ключ очевидно е била умишлено отрязана, преди да се постави в земята. Като цяло дръжката достига 120 милиметра на дължина и тежи 304 грама, а също така се стеснява по ширина до върха и е леко извита, така че да стои удобно в дланта на ръката.

Интересното обаче са релефните фигури, които украсяват дръжката. Те образуват две групи: отгоре е възрастен, полугол, брадат мъж - вероятно варварин - с широко отворени очи, хванат от лъв, а в основата са четири голи, къдрокоси прегърнати младежи.

Според изследователите тази сцена изобразява Damnatio ad bestias - вид смъртно наказание в древен Рим, когато един осъден или затворник е бил оставен да бъде разкъсан от животни на цирковата арена като наказание или просто заради шоуто. Римляните са обичали такива зрелища, придружени с ефект на изненада - жертвата не е знаела какво животно и колко ще са животните, които ще срещне.

Кредит: ULAS

Къде е отлята дръжката е неизвестно - може би в Северна Галия, в района на Рейн или в самата Британия.

„Това уникално произведение ни дава най-подробния изглед на тази форма на екзекуция в римска Великобритания“, разказва Джон Пиърс (John Pearce), археолог от Лондонския кралски колеж и един от авторите на статията в списание Britannia. "Това е първото по рода си откритие, което хвърля светлина върху бруталността на римските власти в тази провинция".

Кредит: ULAS

Римските закони позволяват престъпниците и военнопленниците да бъдат хвърляни на диви животни, по -специално на лъвове, които са внесени от Месопотамия и Северна Африка, за да се бият на арената на Колизеума. Наказанието служи като форма на публично забавление и символ на унищожаването на враговете на империята. Досега учените са имали малко доказателства, че това се е практикувало в Римска Британия, далеч от центъра на държавата. Но очевидно хищниците са докарани по море на Британските острови.

Кредит: ULAS 

Лъвове са изобразявани и на други дръжки на ключове от времето на римското владичество над Британия и вероятно символизират сигурността и защитата на дома. Това чувство за сигурност се простира отвъд ключа като функционален обект, тъй като отделената дръжка очевидно продължава да се цени. Тя е поставена изправена в основата на нов етаж, положена дълго след разцвета на разкошната къща, с надеждата, че все пак ще осигури защита.

Много амфитеатри са построени във Великобритания през римско време. Обикновено в битките участват местни животни - бикове, мечки и елени. Следователно появата на необичайния лъв трябва да е останало в паметта на публиката дълго време и би могло да накара някой да увековечи това събитие на дръжка.

Находката ще бъде изложена в Музея на еврейската стена в Лестър, след като ремонтът приключи през 2023 г.

Справка: 

At Death's Door: A Scene of Damnatio ad Bestias on a Key Handle from Leicester
John Pearce, Gavin Speed and Nicholas J. Cooper, . Britannia, 1-16. doi:10.1017/S0068113X21000118

ИзточникLion devours barbarian on key handle

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !