Археолози откриват нови части от кула от черепи на ацтеките в Мексико Сити

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 декември 2020 в 02:14 5200 0

Кредит INAXmx Twitter

Част от черепите, вградени в кулата

Археолози са разкопали нови участъци от необикновена ацтекска кула от човешки черепи под центъра на Мексико Сити. Националният институт по антропология и история на Мексико (INAH) съобщава, че са разкрити още 119 черепа.

Кулата е открита през 2015 г. по време на реставрация на сграда в мексиканската столица. Смята се, че е част от кула от черепи от храма на ацтекския бог на слънцето, войната и човешкото жертвоприношение.

Известен като Уеи Цомпантли (Huey Tzompantli), се е намирала в ъгъла на параклиса Уицилопотчли, покровител на ацтекската столица Теночтитлан.

Ацтеките са група народи, говорещи езика науатъл, които доминират в големи части на централно Мексико от 14 до 16 век. Тяхната империя е свалена от нашественици, водени от испанския конкистадор Ернан Кортес, който пленява Теночтитлан през 1521 година.

Подобна структура на Уеи Цомпантли вдъхва страх на войниците, придружаващи испанския завоевател, когато нахлуват в града.

Цилиндричната структура е близо до огромната градска катедрала, построена върху Темпло Майор, един от основните храмове на Теночтитлан, където днес се намира съвременното Мексико Сити.

"Темпло Майор продължава да ни изненадва, а Уеи Цомпантли без съмнение е една от най-впечатляващите археологически находки от последните години у нас", разказва мексиканският министър на културата Алехандра Фраусто.

Археолозите идентифицират три фази на строителство на кулата, датиращи от 1486 до 1502 година.

Откритието на кулата изненадва антрополозите, които очакват да намерят черепите на млади мъже воини, но също така откриват черепи на жени и деца, които повдигат въпроси относно човешките жертвоприношения в Ацтекската империя.

„Въпреки че не можем да кажем колко от тези индивиди са били воини, може би някои са били пленници, предназначени за жертвени церемонии“, обяснява археологът Раул Барера. „Знаем, че всички те са станали свещени. Превърнали са се в дарове за боговете или дори олицетворение на самите божества."

Източник: BBC - Aztec skull tower: Archaeologists unearth new sections in Mexico City

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !