Археолози откриват улица в Йерусалим, построена от Пилат Понтийски

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 октомври 2019 в 11:23 5222 0

Кредит Wikipedia

Картината Ecce homo от Antonio Ciseri

Древна улица, вероятно използвана от поклонници, отиващи към Храмовия хълм, е открита в "Града на Давид", в националния парк Jerusalem Walls.

В ново изследване, публикувано в Tel Aviv: Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University, учени от Управлението по антиките в Израел съобщават, че са открили повече от 100 монети под камъните, покриващи улицата, които са датирани от около 31 г.сл.н.е. Това откритие е сериозно доказателство, че улицата е направена по заповед на Пилат Понтийски. 

След шест години интензивни археологически разкопки, учените разкриват 220-метров участък от древна улица, открита за пръв път от британски археолози през 1894 г. Улицата се изкачва от Силоамската купел от южната страна към Храмовия хълм.

И двата монумента са с особена важност за последователите на Юдаизма и Християнството. Храмовият хълм, разположен в Стария град на Йерусалим е почитан за свещето място за хиляди години. По времето на строежа на улицата, се твърди, че Исус е излекувал слепотата на мъж, след като го изпраща да измие очите си в Силоамската купел.

При разкопките са открити над 100 монети, затиснати под камъните, покриващи улицата. Най-новите монети са датирани между 17 и 31 г.сл.н.е., което осигурява сигурно доказателство, че работата по улицата започва и завършва по време на управлението на Пилат Понтийски над Юдея. 

"Датирането посредством монети не е твърде точно", обяснява д-р Доналд Т. Ариел (Dr Donald T. Ariel), археолог и експерт по монетите от Управлението по антиките в Израел и съавтор на изследването. "Някои монети имат надпис с годината, в която са изсечени, например ако под улицата е намерена монета от 30 г.сл.н.е., това означава, че улицата е строена в същата година, или пък по всяко време след 30 г.сл.н.е."


Някои от монетите, открити при разкопките на улицата. Кредит: Nahshon Szanton et al. Tel Aviv: Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University 2019

"Въпреки това, нашето изследване стига по-далеч, защото статистически погледнато, монетите сечени 10 години по-късно са най-разпространените в Йерусалим, така че отсъствието им под улицата означава, че тя е била направена преди тяхната поява, или иначе казано по времето на Пилат."

Внушителната улица, дълга 600 метра и широка около 8 метра, е застлана с големи каменни плочи, традиционни за Римската империя. Учените изчисляват, че за конструкцията на улицата са използвани около 10 000 тона дялани варовикови камъни, което изисква значителни умения.

План на улицата. Кредит: V. Essman, and Y. Shmidov, IAA/ Nahshon Szanton et al. Tel Aviv: Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University 2019

Ширината и размаха, с които е направена улицата и фактът, че тя свързва две от най-важните места в Йерусалим, е доказателствo, че е била част от пътя на поклонници. 

"Ако това е било просто алея, свързваща точка А и точка Б, нямаше да е необходимо да строят толкова голяма улица", споделят д-р Джо Узиел (Dr Joe Uziel) и Морган Хагби (Moran Hagbi), археолози от Управлението по антиките в Израел и съавтори на изследването. "Ширината е минимум 8 метра. Това, заедно с фино издяланите плочи и орнаменти, ... всичко това показва, че тази улица е била специална."

Плочите на улицата и солидните основи. Кредит: A. Peretz, IAA/Nahshon Szanton et al. Tel Aviv: Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University 2019

"Може би това е било донякъде, за да умиротвори жителите на Йерусалим [Пилат Понтийски], за да покаже, че Йерусалим се вписва в римския свят, или за възхвала на собственото си име чрез големи строителни проекти", обяснява авторът Нахсон Шантон (Nahshon Szanton).

Уличните плочи са открити под слоеве трошен камък, които вероятно са останали след като римляните завладяват и разрушили града през 70 г.сл.н.е. В този слой са открити върхове на стрели, останки от изгоряло дърво или камъни, срутени от околните сгради.  

Източник: Science daily - Archaeologists uncover 2,000-year-old street in Jerusalem built by Pontius Pilate

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !