Арктическа река е залята с над 20 000 тона дизел. Обявено е извънредно положение (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 05 юни 2020 в 00:06 11204 0

Въздушна снимка на неотдавнашния разлив на петрол в близост до сибирския град Норилск. Greenpeace-Russia

Река в Арктическия кръг се оцвети в неприятно червеникаво-кафяво, след като индустриална авария я залива с над 20 000 тона дизел.

Нефтеният разлив започва на 29 май след авария в ТЕЦ-3, собственост на подразделение на Nornickel, най-големият производител на никел в света, близо до сибирския град Норилск. Според руските власти замърсителят бързо си проправя път към река Амбарная на около 12 километра от завода, а 800 тона дизел се разливат в прилежащата територия.

Операциите по почистване вече постигат напредък и властите настояват, че разливът на нефт не е достигнал до Карско море, част от Северния ледовит океан на север от Сибир, въпреки че все още са необходими лабораторни тестове, за да се потвърди това. Така или иначе се очаква околните води и почвата на Норилск да останат замърсени за десетилетия. От 3 юни над 800 кубически метра замърсена почва е отстранена от района и 262 тона дизелово гориво е изпомпано от местните води.

"Установено е, че максимално допустимите нива [на замърсители] са надвишени във водни площи с десетки хиляди пъти", заяви в сряда Светлана Радионова, ръководител на екологичния надзорник Rosprirodnadzor.

Снимка: Морска спасителна служба Росморречфлот

Природозащитниците се притесняват, че инцидентът може да има катастрофален ефект върху местната дива природа, а WWF-Русия предупреждава, че разливът може да повлияе на здравето на рибите, птиците и дивите бозайници, живеещи в района.

„Дизеловото гориво е по-токсично от петрола и в момента последиците изглеждат мащабни“, съобщава в изявление Алексей Книжников, ръководител на програмата за екологична отговорност на бизнеса околната среда към WWF-Русия.

Руските власти разбраха за инцидента цели два дни след като започнаха да се разпространяват в социалните медии снимки, съобщава ТАСС. Забавената реакция на кризата накара руския президент да порицае публично местните служители на руската Красноярска област.

Путин обяви извънредно положение за справяне със ситуацията. Три наказателни дела са образувани и срещу служители от индустриалния завод по обвинения за замърсяване на водите и почвите и нарушаване на правилата за опазване на околната среда.

Източник: An Arctic River Has Been Flooded With Over 20,000 Tons Of Diesel, iflscience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !