03 юли 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Арменска жена воин на 2 000 години е участвала в битки, наравно с мъжете

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 декември 2019 в 09:18 22821
Снимка: Anahit Khudaverdyan

Преди повече от 2 000 години, млада арменка се оказва в центъра на битка. Откритите й останки, позволяват на археолозите да надникнат в живота, смъртта и бойното поле на древните общества в региона.

Учените откриват зле съхранените останки през 2017 г. и установяват, че жената е погребана настрани със сгънати ръце и крака и главата й е ориентирана на Северозапад. Скелетът е "фрагментиран и непълен", с пукнатини и фрактури по костите, случили се в хилядите години, изминали от погребението й. Анализ на износването на зъбите, черепни сраствания и други показатели за травми, показват от какви наранявания е страдала жената малко преди смъртта си. 

В бедрената й кост е открит връх на стрела, вероятно изстреляна с лък, което предполага, че най-вероятно жената е ранена в някаква битка. Заздравяването около върха на стрелата показва, че тя е живяла известно време с това нараняване преди да умре, вероятно от удари с меч или брадва върху тазовите, бедрените и пищялните кости, предизвикващи сериозни травматични разкъсвания.

"По време на битката жената вероятно е била изложена на удари върху щита (силата се е предала от края на щита към лакътната кост), или директни удари когато ръката е използвана да се предпази", обяснява авторът Анахит Кудавердян (Anahit Khudaverdyan).

Червените линии показват местата на другите наранявания. Кредит: Anahit Khudaverdyan 

Учените определят, че жената е починала на възраст между 20 и 29 години. Артефактите, разположени в и около гроба й показват, че вероятно е била знатна. 

"Не знаем нищо за социалната й позиция, но богатият погребален инвентар свидетелства за висок статут. Въпреки че като цяло жените са заемали по-ниски позиции от мъжете, като цяло позицията на тази жена е била добра", обясняват авторите на изследването, публикувано в списание International Journal of Osteoarchaeology.

По времето на жената, царството Урарту или Биайнили, е добре развита култура в планинската област между Мала Азия, Кавказ и Месопотамия, днес известна като Арменска планинска земя между 9 век пр.н.е. и 585 г. пр.н.е. Стратегическото местоположение между Европа и Азия предполага, че обществото вероятно има контакти с най-големите империи на древния свят. Защитната архитектура предполага, че градът вероятно е атакуван. Когато навършват 8 или 10 години, момчетата започват да яздят коне и ловуват елени, биволи и планински кози, със същите техники, които ползват и за отбрана. 

Изображения на мястото, където върхът на стрелата е влязъл в костта. Кредит: Anahit Khudaverdyan 

"За хората от Арменската планинска земя лъковете и стрелите се превръщат в ефективно оръжие, използвано срещу неприятели, особено когато стрелят от гърба на кон. Изследванията показват, че както мъжете, така и жените яздят, докато участват в битки и лов. Това е доказано от гробовете на жени войни, открити в много части на Кавказ", поясняват авторите.

Останките на жената са второто погребение, открито в Армения, което свидетелства за жени войни. Както отбелязва Кудавердян, доказателствата предполагат, че царете на Урарту се бият с враговете си заедно със съпругите си, които може да са послужили за "прототип на амазонките" в гръцката митология - племе от жени войни, идващи от Кавказ. 

Източник: IFLSciecen - Ancient Armenian Female Warrior Suffered Hatchet Wounds And Arrow Blow Before Death


Препоръчани материали
Батко
Рейтинг : 699
02.12 2019 в 14:12 1
+ 0
- 1
Арменските жени имат и мустаци.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.