Артемис I - Ден седми: Орион излиза от лунното гравитационно влияние

Ваня Милева Последна промяна на 23 ноември 2022 в 15:47 8354 0

Космическият кораб "Орион" по време на мисията Артемис I ще измине хиляди километри отвъд Луната, по-далеч, отколкото който и да е някога е летял космически кораб, създаден за хора. Кредит: NASA

Космическият кораб "Орион" на НАСА вече е на седмия си ден от мисията Артемис I, тестов полет около Луната, проправяйки пътя за бъдещи пилотирани мисии.

В 08:02 на 23 ноември българско време "Орион" завърши петата корекция на изходящата траектория, като задейства спомагателните двигатели на европейския обслужващ модул за 5,9 секунди. Това промени скоростта на Орион с 3,5 км/ч.

Спомагателните двигатели R-4D-11 са вариант на доказания в полетите двигател R-4D, който първоначално е разработен за програмата Аполо и е използван при всяка мисия до Луната. Двигателите са разположени в долната част на сервизния модул в четири комплекта по два. Общо изключително мощният обслужващ модул на "Орион" има 33 двигателя с различни размери и служи като електроцентрала за космическия кораб - задвижва своите изследователски мисии, които позволяват на Орион да обиколи Луната и да се върне обратно на Земята.

В Бялата зала за контрол на полетите (White Flight Control Room) в космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън екипът продължава да тества звездните тракери на космическия кораб, за да определи тяхната чувствителност към топлинни вариации като част от планираните тестове. Инженерите използват оптичната навигационна система, за да съберат допълнителни изображения на Луната. Системата за проследяване на звезди и оптичната навигационна система са част от усъвършенстваната система за насочване, навигация и контрол на "Орион" , отговорна винаги да знае къде се намира космическият кораб в космоса, накъде е насочен и накъде отива. Той дори контролира системата двигатели, за да поддържа космическия кораб на правилния път. Оптичната навигация може да служи по-късно в тази мисия и в бъдещи мисии като резервен вариант, осигурявайки безопасно пътуване до дома, ако космическият кораб загуби комуникация.

Земята се издига зад Луната в това видео, заснето от камера на едно от крилата на слънчевия панел на Орион. Видеото е заснето в 8:05 сутринта EST в шестия полетен ден от 25,5-дневната мисия Артемис I,  шест минути след като космическият кораб възстанови връзката с Deep Space Network на НАСА. Кредит: НАСА

През нощта диспечерите на полета ще проведат тест на режима на търсене и проследяване (SAT).Режимът SAT е алгоритъм, предназначен за възстановяване и поддържане на комуникации със Земята след загуба на навигационната способност на "Орион", продължителна загуба на комуникация със Земята или след временна загуба на захранване, която кара "Орион" да рестартира хардуера. За да тестват алгоритъма, диспечерите на полета ще командват на космическия кораб да влезе в SAT режим и след около 15 минути ще се възстанови нормалната комуникация. Тестването на SAT режим ще даде на инженерите увереност, че може да се разчита на него като на последен вариант за отстраняване на загуба на комуникация, когато екипажът е на борда.

Орион ще напусне лунната сфера на влияние или гравитационното привличане на Луната в 22:31 CST (06:31, утре, българско време)  и ще продължи да пътува към далечна ретроградна орбита. Следващото събитие на живо ще бъде телевизионно предаване на НАСА за далечното ретроградно вмъкване в орбита, планирано за 16:30 ч. EST (23:30 българско време) в петък, 25 ноември. Малко преди да навлезе в орбитата, Орион ще измине около 92 194 км отвъд Луната в най-отдалечената й точка от лунната повърхност по време на мисията. Вижте картата на мисията Артемис I (изображението по-долу), за да проследите пътя на Орион в космоса.

Артемис I ще бъде първият интегриран полетен тест на системата за изследване на дълбокия космос на НАСА: космическият кораб "Орион", ракетата Space Launch System (SLS) и наземните системи в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида. Първата от поредица от все по-сложни мисии, Артемис I ще бъде полет без екипаж, който ще осигури основа за изследвания с астронавти в дълбокия космос и ще демонстрира стремежа и способността да разширим човешкото присъствие до Луната и отвъд. По време на този полет космическият кораб "Орион" , изстрелян с най-мощната ракета в света и ще измине хиляди километри отвъд Луната, по-далеч, отколкото който и да е някога е летял космически кораб, създаден за хора, в рамките на около триседмична мисия. Кредит: НАСА

В събота, 26 ноември, Орион ще премине рекорда, поставен от Аполо 13 за най-голямото разстояние, изминато от космически кораб, предназначен за хора, на 400 171 км от Земята, а космическият кораб ще достигне максималното си разстояние от Земята от 432 193 км в понеделник, 28 ноември.

Малко след 16:00 CST (24:00 българско време) на 22 ноември Орион бе на 335 000 км от Земята и на над 58 000 км от Луната, движейки се с 4800 км в час.

Източник: NASA Artemis I – Flight Day Seven: Orion To Exit Lunar Sphere of Influence
NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !