Астероид е забелязан часове преди да падне на Земята. Ето защо това е хубава новина

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2022 в 00:01 16283 0

Огнено кълбо, което експлодира над района на залива на Сан Франциско на 17 октомври 2012 г. Кредит: https://www.nasa.gov/centers/ames/news/features/2012/orionids2012.html

На 11 март 2022 г., около 21:20 ч. координирано универсално време, малък астероид навлиза в земната атмосфера.

Това не е необичайно, случва се постоянно. Това, което прави този астероид толкова невероятен, е, че астроном го е забелязал, преди да навлезе в атмосферата. Той е наречен 2022 EB5 и е едва петият астероид, който някога хората са успели да забележат преди удара му с нашата планета.

Обектът, за който се смята, че е с размери около два метра, е забелязан от астронома Кристиан Шарнецки (Krisztián Sárneczky) от станцията Piszkéstető на Konkoly Observatory в Унгария в 19:24 ч. UTC.

Астероидът навлиза в земната атмосфера два часа по-късно, в 21:22 ч. UTC, над Северния ледовит океан, югозападно от норвежкия остров Ян Майен, със скорост от около 18 километра в секунда.

Не след дълго инфразвукови инструменти в Гренландия и Норвегия улавят експлозия, вероятно от обекта, който се взривява в небето, преди да падне в океана.

Според тези наблюдения взривът е с мощност около 2000 тона тротилов еквивалент.

Предишните четири астероида, открити преди сблъсъка им със Земята, са 2008 TC3, който е с диаметър около 4 метра и експлодира с енергията до 2100 тона тротилов еквивалент; 2014 AA с размер 3 метра и до 1000 тона тротилов еквивалент; 2018 LA с размер 3 метра и 400 тона тротилов еквивалент; и 2019 МО с размер 6 метра и 6000 тона тротилов еквивалент.

Повечето обекти от този тип експлодират, докато падат през земната атмосфера, превръщайки се в това, което се нарича болид. Учените смятат, че това се случва, защото докато лети през атмосферата с висока скорост навлиза въздух в тялото на обекта през малки пукнатини, причинявайки натрупване на налягане.

Тази анимация е съставена от 18 неподвижни снимки, заснети от жител на Бей Район, Калифорния, Боб Морено, на огненото кълбо от 17 октомври. Кредит: NASA/Robert P. Moreno Jr.

Фрагменти от астероида може да са паднали на Земята, но всичко останало след изгарянето от 2022 EB5 вероятно е попаднало в океана. Това също е нормално: по-голямата част от земната повърхност е покрита с вода, така че е логично, че повечето космически обекти ще се озоват там.

Откритието на 2022 EB5 обаче е невероятно по друга причина.

Нарастващият брой астероиди, открити преди сблъсъка им с нашата планета, както и намаляващият им размер, е добре за нашите възможности за откриване на опасни астероиди. 2022 EB5 не е бил достатъчно голям, за да се счита за опасен, но ако можем да откриваме малки, неопасни обекти, това предполага, че нашите възможности за откриване се подобряват.

Хората в Норвегия или Северна Исландия може да са видели кратка светкавица да озарява небето им за няколко секунди, докато горящият болид се е носел в небето.

Източник: We Only Spotted This Asteroid Hours Before It Fell to Earth.
MICHELLE STARR, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !