Астероидът Бену изхвърля прах и камъни и си създава собствени луни

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 март 2019 в 05:27 7798 0

Бенну си прави собствени луни. Кредит: NASA/Goddard/University of Arizona

Оказа се, че Бену не е студена, мъртва скала. Мисията на НАСА OSIRIS-REx е наблюдавала, че астероидът изхвърля прах и камъни 11 пъти за период от няколко седмици, което е напълно неочаквано, съобщава NewScientist.

Тази последна констатация, както и други интересни наблюдения, са публикувани в списание Nature.

Още преди OSIRIS-REx да пристигне до него, се знаеше, че Бену има форма на пумпал, който се завърта веднъж на всеки 4,3 часа, не е много плътен и повърхността му е една от най-тъмните в Слънчевата система.

Но частиците, летящи от повърхността му, са нещо ново. Те са с размери от няколко до десетки сантиметри. Най-малко четири се оказват на орбита около Бену, образувайки по същество миниатюрни луни около астероида. Самият Бену обикаля около Слънцето в орбита между Земята и Марс.

„Изпращали сме космически кораби около други астероиди и нищо подобно не бе съобщавано“, коментира Андрю Ривкин (Andrew Rivkin) от Университета „Джонс Хопкинс“ в Мериленд. „Въпросът е защо този астероид е различен?”

За разлика от другите астероиди, на които сме били, Бену е пълен с хидрати - минерали, които имат вода, заключена в тяхната молекулна структура. Ако има и лед под скалистата му повърхност, топлината от Слънцето може да го превърне в газ и да издуха камъните, обяснява Ривкин.

Това би означавало, че Бену не се е образувал там, където е сега, защото там е твърде топло, за да се задържи толкова дълго лед.

Загадъчният Бену

Засега това ще остане загадка.

"Всеки път, когато отидем на астероид, откриваме, че не ги познаваме толкова добре, колкото сме си мислели", отбелязва Ривкин.

Бену поднася и друга изненада - повърхността му е покрита с големи камъни, което може да затрудни космическия кораб OSIRIS-REx на НАСА да вземе проба от повърхността му.

Вместо гладка, покрита с прах повърхност, по нея има хиляди малки камъни и повече от 200, които са над 10 метра. 

Мисията имаше за цел да вземе проби от прашна повърхност, а не от камениста. Екипът е намерил само няколко области, които са подходящи, но е са уверен, че все още ще може да се вземат образци.

"Имаме много добри космически кораби и можем да се адаптираме", заяви ученият от проекта OSIRIS-REx Джейсън Дворкин (Jason Dworkin) от Центъра за космически полети на НАСА в Мериленд. "Това е разрешима ситуация."

Изборът точно къде да се вземе проба ще бъде труден, тъй като повърхността изглежда е много разнообразна. "Някои зони изглеждат гладки и лъскави, а някои изглеждат грапави и неравни", разказва Дворкин.

Космическият кораб забелязва отделни камъни с  вариации на яркостта до 33%. Все още не е ясно дали това се дължи на действителна текстурна разлика, резултат от композиционни различия на повърхността или просто измама на светлината, обяснява Дворкин. НАСА все още работи върху химическия анализ на повърхността на Бену, което ще даде по-ясни отговори.

От повърхността на астероида Бену се изхвърлят частици. Кредит: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

Щом съществува такова разнообразие, това може да означава, че повърхността на Бену има някои непокътнати зони, останки от оригиналната, по-голяма скала, от която първоначално се е отчупил, както и някои сравнително свежи места, които са претърпели скорошна активност.

Дворкин и неговите колеги представиха  наблюденията си вчера на Лунната и планетарна научна конференция (Lunar and Planetary Science Conference) в Уудландс, Тексас. Те  предположиха, че Бену е на около 100 милиона до един милиард години, което означава, че е много по-стар, отколкото се очакваше, и повърхността му съдържат камъни, които са дори още по-стари.

Няма да разберем със сигурност откъде идва разнообразието на Бену, докато OSIRIS-REx не донесе своя образец на Земята през 2023 г., отбелязва Дворкин. Тъй като Бену е реликва от епохата на формирането на планета в ранната Слънчева система, тези образци могат да ни помогнат да разберем как се формират планетите като Земята и откъде е дошла на Земята нейната вода и сложна химия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !