Астероидът "Скалата" премина на безопасно разстояние от Земята (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 20 април 2017 в 12:07 3230 0

Снимка: НАСА

Астероидът, наречен "Скалата", премина тази нощ на безопасно разстояние от Земята, но все пак най-близкото от 400 години за него. Световните агенции го оприличиха с форма на фъстък и големина колкото прочутата забележителност Скалата на Гибралтар.

Астероидът 2014 JO25 премина на дистанция от 1,8 милиона километра в 3,24 ч. в сряда през нощта, като така даде на астрономите рядката възможност да наблюдават толкова голямо парче скала от толкова близко разстояние. 

"Скалата" се завърта веднъж на около пет часа и има големина от 1,3 км. За физическите параметри на астероида се знае малко, но НАСА твърди, че повърхността му е около два пъти по-отражателна от тази на Луната, което го прави видим от Земята.

Астероидът вече излиза от вътрешността на нашата Слънчева система, съобщи Йан Карнели (Ian Carnelli), астроном от Европейската космическа агенция пред агенция АFP, цитирана от Phys.org

Телескопите на обсерваторията Slooh в Института по астрофизика на Канарските острови предоставиха видеокадри от преминаването му.

Дребни космически скали преминават край Земята през цялото време. Патрик Мишел (Patrick Michel), астроном от Cote d'Azur Observatory, изчислява, че средно 10 000 до 100 000 тона космически материал преминава над главите ни всяка година. Но големите астероиди са рядкост.

Следващият ще бъде през 2027 г. – това ще бъде 800-метров обект, който ще премине на една лунна дистанция, съобщи Мишел.

Последният път, когато 2014 JO25 е бил в района на Земята е било преди 400 години, като това не се очаква да се повтори поне до 2600 година.

2014-JO25 не представляваше непосредствена опасност за планетата, но спада в категорията "потенциално опасни астероиди", които астрономите следят внимателно, уточнява астрономът Паскал Деком (Pascal Descamps) от Парижката обсерватория. В тази категория се включват всички космически скали от най-малко 1 км., които се носят на 7 милиона км от Земята.

Добрата новина е, че учените успяват да идентифицират най-малко 90% от тези летящи опасности. "Няма нито един, който да ни заплашва в краткосрочен план, тоест през следващите няколко века", уточнява Мишел. "Астероидите по-големи от 1 км са хиляди. Честотата, с която могат да преминават край нас, е веднъж на всеки 500 000 години, затова разглеждаме риска като много нисък", добавя той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !