29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астмата е спешно състояние

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 януари 2021 в 09:44 16120

Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Степента на астматичните пристъпи варира от лека до животозастрашаваща. Те се появяват епизодично. По време на такъв пристъп се получава напрягане на мускулите на дихателните пътища – бронхоспазъм. Вътрешната повърхност на дихателните пътища отича и става раздразнителна. Отделят се повече секрети от нормално.

Бронхоспазмът, отокът и повишеното секретиране на клетките затрудняват дишането, астматикът започва да киха по-често, появява се кашлица и напрежение в гръдния кош, дишането се учестява, като вдишването е по-трудно от издишването, кожата става бледа и т.н. В това състояние изпълнението на ежедневните задължения на астматика е затруднено.

Тежестта на астматичния пристъп ескалира, ето защо при поява на първите симптоми трябва да се вземат необходимите мерки незабавно. Без да се приложи инхалаторът, дишането ще стане още по-затруднено. При взимането на адекватни мерки обаче силата на пристъпа намалява поне наполовина.

При напредване на пристъпа периодът на издишване се удължава все повече, за сметка на периода на вдишване. В един момент хриповете изчезват, което се дължи на дефицит на въздух. Състоянието е крайно опасно и налага прием в болница веднага. Случва се пациентите да приемат спирането на хриповете за признак на подобряване на състоянието и отлагат търсенето на спешна медицинска помощ или я отказват, което крие сериозна опасност.

Нормален (вляво) и астматичен бял дроб.

Когато астматикът не получи навременна медицинска помощ при пристъп, той губи способността си да говори, появява се посиняване около устата.

Това състояние се определя като цианоза и означава, че количеството кислород в кръвта драстично намалява. Без агресивно лечение се губи съзнание, възможен е и фатален изход.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.