AstraZeneca: Между политиката и здравеопазването

Ваксината на AstraZeneca е почти 100% ефективна срещу тежък Covid-19

Мариана Тодорова Последна промяна на 05 април 2021 в 00:07 9332 0

Кредит Wikimedia Commons

Ваксината на AstraZeneca беше нападната от някои европейски лидери и американски експерти, които по-късно признаха, че не са били прави.

AstraZeneca беше една от първите три фармацевтичните компании, които успяха да разработят ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19. Направиха го във възможно най-кратки срокове, подписаха договори за доставката на близо два милиарда дози и дори решиха да ги продават без печалба. Ето защо изпълнителният директор на фармацевтичния гигант Паскал Сорио едва ли е очаквал да чуе някакви критики.

„Ужасяващ е начинът, по който всички се отнасят към ваксината срещу COVID-19 на тази компания. Сигурно се чувстват омерзени и не изключваме вероятността да се оттеглят от пазара на ваксини“, гласи мнението на една от големите компании за управление на инвестициите във Великобритания.

Паскал Сорио едва ли е очаквал да получи медал, но със сигурност е бил неприятно изненадан от ударите под кръста, които получи от европейските лидери. Припомняме, че белгийският евродепутат Филип Ламбертс обвини компанията в нечестност и арогантност, тъй като е „обещала големи количества, но не е доставила нужните ваксини“.

Между политиката и здравеопазването

Любопитен е факта, че компанията AstraZeneca се е отказала от над 20 милиарда долара приходи. Никой обаче не говори за това. В повечето страни от ЕС, както и САЩ, нейното име почти винаги се споменава в негативен контекст. А фармацевтичният гигант се превърна в „политическа футболна топка“ и мнозина изразиха недоверие към изказванията на нейния директор Паскал Сорио. Френският президент Еманюел Макрон например, описа ваксината като „почти неефективна“, но след това реши доброволно да се имунизира точно с тази ваксина и подкрепи блокирането на износа й извън ЕС.

Сър Джон Бел от университета в Оксфорд пък заяви, че Паскал Сорио бил изключително озадачен от френския подход. „Той откри, че общуването с французите е едно от най-трудните неща, които трябва да направи, тъй като те са напълно ирационални“, заяви Бел. Той припомни и атаката срещу фармацевтичния завод на AstraZeneca в Италия, където бяха открити запаси от близо 30 милиона дози от ваксината. Припомняме, че от централата на компанията уточниха, че 16 милиона от тези дози са за употреба в ЕС, а останалите ще бъдат предоставени на по-бедните страни по програмата COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access), подкрепена от ЕС.

В САЩ д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), обвини фармацевтичния гигант AstraZeneca в „неумишлени грешки“, тъй като не е включила най-новите данни в своите изследвания, изпратени до американските власти.

А един инвеститор заяви преди дни пред BBC, че „Паскал Сорио едва сега е открива какво се случва, когато се прави политика, а не бизнес“.

Приключенията на AstraZeneca с ваксините и обвързването им с политиката не са отсега. Според мнозина в този сектор е „невъзможно името на изпълнителния директор да се отдели от това на компанията, т.е. не може да се каже къде свършва Паскал Сорио и къде започва AstraZeneca“. Това е доста необичайно за публична компания, която е собственост на огромни институционални инвеститори по целия свят.

Въпреки че пое поста през 2012 г., авторитарната позиция на Паскал Сорио произтичаше досега от успешната му политика по защита на компанията от приствояване. Припомняме, че американската фармацевтична компания Pfizer предложи през 2014 г. близо 100 млрд. долара, за да придобие активите на AstraZeneca.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио (вляво) по време на среща с представители на британската бизнес общност.  Кредит: Wikimedia Commons

Апетитите във фармацевтичния бизнес

Преди Паскал Сорио да поеме поста на главен изпълнителен директор, в AstraZeneca цареше голяма бъркотия, защото бяха направени няколко големи, но рискови инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Ето защо, когато Pfizer се появи на хоризонта, Паскал Сорио беше решен на всичко, за да защити компанията.

„Паскал смяташе, че щом Pfizer има желание да придобие AstraZeneca, то той е на прав път в развитието на компанията“, споделя анонимен източник пред BBC. И допълва, че той е използвал всякакви трикове за да защити фармацевтичния гигант, обявявайки го включително за „ключово британско наследство“.

Великобритания би загубила десетилетия в науката, ако AstraZeneca попадне в ръцете на Pfizer. По този начин Паскал Сорио се оформи в съзнанието на служителите и външните финансови анализатори като носител на лечение, а не като човек, който би спасил компанията само с орязване на всички корпоративните разходи.

Преди години политиците симпатизираха на Паскал Сорио именно заради усилията му да съхрани компанията. Сър Винс Кейбъл, тогавашен бизнес секретар в коалиционното правителство на коалицията на Дейвид Камерън, си спомня:

„Въпреки факта, че поглъщането би дало допълнителни пари в джобовете на акционерите в краткосрочен план, той и неговите директори се придържаха към плана си. Те приеха, че това е дългосрочен проект и че ще се превърне в основен национален актив“.

Целият този период от развитието на компанията издигна високо Паскал Сорио в очите както на неговите служители, така и на британските политици. А според много анализатори това се е превърнало в нож с две остриета, тъй като изпълнителният директор на AstraZeneca си е повярвал твърде много, сраснал се е с политиката и взима авторитарни решения за развитието на компанията.

Как се появи първата ваксина на AstraZeneca?

Фармацевтичният гигант AstraZeneca няма и никога не е имала голям опит с ваксините. Силата на тази компания е в лечението на рак. Така че, когато COVID-19 удари света, никой не очакваше компанията да се захване с разработването на ваксина. В началото се говореше се за връзка между Оксфордския университет и американския фармацевтичен гигант Merck, но правителството на Обединеното кралство искаше университета да си партнира с британска фирма, за да създаде силна мрежа за ваксиниране вътре в страната.

През лятото на 2020 г. от Оксфордския университет обявиха, че са влезли в трета фаза на разработката на ваксина срещу COVID-19. Учените бяха изминали трудния научно-изследователски път и имаха нужда от добро финансиране. В този период беше сключен и договора за сътрудничество с AstraZeneca.

„Когато бяха обявени първоначалните резултати – а именно, че след първата доза се получава 90% защита срещу опасния коронавирус, еуфория обхвана не само фармацевтичния гигант, но и целия свят. AstraZeneca и Оксфордския университет биха помогнали за спасяването на човечеството, а ваксината им е безопасна, ефективна и евтина. Това може би беше върхът“, коментира журналистът Саймън Джак в своя материал BBC News.

Тази еуфория обаче доведе до проблеми с регулацията и обтегна отношенията между компанията, политиците и останалите бизнес играчи на този пазар. Името на AstraZeneca започна да се споменава несправедливо в различни негативни новини, защото всички искаха големи количество от ваксината и то във възможно най-кратки срокове. Появиха се обвинения за неизпълнение на договорените дози в почни всички държави от ЕС. В началото на 2021 г. цената на акциите на компанията се понижиха с 20%, в сравнение с лятото на 2020 г.

Проблемът обаче е в това, че производството на ваксини е наистина трудна задача.

„Това е малко като приготвянето на бирата. Някои партиди са качествени и дават по-добри резултати от други. Освен това не е за пренебрегване и факта, че има сложна система за регулация. Това забави доставките и ситуацията се усложни“, обяснява вътрешен източник пред BBC и допълва, че всички са дали „максимума от себе си в тези истерични времена“.

Към днешна дата анализаторите са на мнение, че липсата на опит в разработването и логистиката на ваксини, както и свръх очакванията на обществото и политиците, са препънали фармацевтичния гигант. Мнозина твърдят също така, че през последната година комуникацията между компанията и всички заинтересовани страни е била сложна и неефективна, което допълнително е влошило ситуацията. Първоначално се твърдеше, че препаратът не бива да се инжектира на хора над 65-годишна възраст, а след това – че не бива да се инжектира на хора под 55 години. Процентът на ефективност, подаден на регулаторните органи в САЩ, също беше променен многократно. Всичко това доведе до проблем с доверието. Експерти заявяват, че ваксината е безопасна и ефективна, но именно проблемът с комуникацията е създал впечатление у хората, че AstraZeneca е некомпетентна или нечестна спрямо заинтересованите лица.

От компанията вече заявиха, че ще преразгледат позицията си по отношение производството на ваксини, когато текущите договори бъдат изпълнени. Но анализаторите са категорични, че AstraZeneca не може да бъде обвинена в нищо, „предвид начина, по който са били третирани“.

Британският премиер Борис Джонсън наблюдава производството на ваксини и тестовете за ефективност. Кредит: Creativecommons.org

Какво показват данните за ваксината срещу COVID-19?

Анализът на данните за безопасност на ваксината на AstraZeneca не показва повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза, твърдят от Европейската агенция по лекарствата (ЕMA). Това важи за всяка възрастова група, партида и страна. Нещо повече - регистрираните нежелани събития е пренебрежително нисък сред лицата, които са се имунизирали срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca.

Данните показват още, че ваксината има 79% ефикасност при предотвратяване на средно тежките форми на заболяването и почти 100% ефикасност срещу тежките или критични случаи, които се нуждаят от спешна хоспитализация. От сравнителния анализ за ефикасност в зависимост от етническата принадлежност и възрастта пък става ясно, че препаратът осигурява 80% покритие при участниците на възраст над 65 години, което е едно много добро постижение.

Проучването във фаза III на AstraZeneca в САЩ демонстрира статистически значима ефикасност на ваксината от 79% при предотвратяване на симптоматичен COVID-19 и почти 100% ефикасност при предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализация. Този междинен анализ на безопасността и ефикасността се основава на 32 449 участници, които са имали средно тежки към много тежки симптоми. Две трети от участниците са били инжектирани с ваксината, а една трета с плацебо.

Ефикасността на ваксината е била наблюдавана през призмата на етническата принадлежност и възрастта. Забележително е, че при участници на възраст 65 и повече години ефикасността на ваксината била около 80%. Ваксината се понасяла добре от всички участници в клиничното изпитване. Ето защо независимият съвет за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) в САЩ обяви, че няма основателна причина за спиране на имунизацията с ваксината на AstraZeneca. Редно е да се отбележи също така, че членовете на DSMB са провели специфичен преглед на тромботичните събития, както и на церебралната венозна синусова тромбоза (CVST) с помощта на независими невролози. А заключението гласи, че „DSMB не установява повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза, сред 21 583 участници, получили по една или две дози от ваксината“. По време на тестовете не е било регистрирано нито една тромбоза.

Проф. Ан Фалси от Медицинския факултет на университета в Рочестър (САЩ) заяви преди броени дни:

„Тези констатации потвърждават предишните резултати, наблюдавани по време на друго проучване (AZD1222), за всички възрастови групи. Въпреки всичко за нас беше вълнуващо да регистрираме сходни резултати за ефикасността при хора над 65 години. Този анализ потвърждава, че ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет е едно прекрасно и необходимо допълнение в масовата имунизация на населението по цял свят. Аз съм категорична, че хората от всички възрасти могат да се възползват от тази защита срещу опасния коронавирус“.

Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент по R&D на BioPharmaceuticals, също заявява своята подкрепа за AstraZeneca:

„Тези резултати добавят към нарастващия набор от доказателства още едно - ваксина се понася добре и е много ефективна в предотвратяването на всички тежки случаи на COVID-19 при всички възрастови групи. Убедени сме, че този препарат може да изиграе важна роля в защитата на милиони хора по света. Ние предадохме тези констатации на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), за да могат американците да се възползват и от тази възможност за защита“.

Естествено, от AstraZeneca ще продължат да анализират данните. Но вече е сигурно, че ваксината се понася добре от всички хора – бели, чернокожи, индианци, азиатци и т.н. Що се отнася да възрастта – препаратът е подходящ както за хора над 65 години (със съпътстващи хронични заболявания), така и при тези под тази възраст. Експертите препоръчват ваксината на хора с диабет, тежко затлъстяване или сърдечно заболяване.

И още нещо - предишните проучвания показаха, че удължен интервал от 12 седмици демонстрира по-голяма ефикасност (това се подкрепя и от данни за имуногенността). Този анализ предполага, че прилагането на втората доза с интервал по-дълъг от четири седмици, може допълнително да увеличи ефикасността и да доведе до по-голям брои хора, които получават първата си доза. Не е за пренебрегване и факта, че ваксината може да се съхранява и транспортира при нормални хладилни условия (2-8 градуса по Целзий) в продължение на цели шест месеца. Препаратът се прилага без необходимост от подготовка в рамките на съществуващите здравни условия.

А забележителното в случая е, че въпреки несправедливите нападки фармацевтичният гигант AstraZeneca продължава да осигурява ваксини във всички държави по света без печалба. Само за сравнение ваксината на Pfizer/BioNTech е на цена 12-14 евро на доза, на Moderna – 16-18 евро на доза, а тази на AstraZeneca – около 2 евро на доза, защото компанията не желае да калкулира печалби от пандемията.

Източници:

„AstraZeneca vaccine - was it really worth it?“, Simon Jack, BBC

Phase III Double-blind, Placebo-controlled Study of AZD1222 for the Prevention of COVID-19 in Adults, Clinicaltrials.gov

Phase III Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Multicenter Study in Adults to Determine the Safety, Efficacy and Immunogenicity of AZD1222, a Non-replicating ChAdOx1 Vector Vaccine, for the Prevention of COVID-19, Clinicaltrials.gov

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !