Астробиолог: Нужни са генетично модифицирани заселници за Марс

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2020 в 14:40 3701 0

Марсиански град според концепцията на жудожник. Кредит: SpaceX

Условията на Марс са толкова смъртоносни, че дори и най-добрите планове за защита на астронавтите и бъдещите заселници все пак биха ги оставили изложени на опасни нива на космическа радиация и екстремни условия на околната среда.

Ето защо астробиологът и геомикробиолог Кенда Линч (Kennda Lynch) смята, че космическите агенции трябва да генетично да модифицират бъдещите астронавти и заселници, за да могат да издържат на условията на Червената планета, съобщава Space.com.

Това е провокативна идея, но Линч предполага, че би могло да се наложи да дадем на колонистите най-добрия шанс за оцеляване.

По-малкото зло

Линч заяви на уебинар миналата седмица, че би било за предпочитане да се редактира човешкият геном, за да оцелее на Марс, а не да се опитваме да го направим по-гостоприемен, съобщава Space.com. В противен случай заселниците могат да унищожат евентуалните доказателства за всякакви местни екосистеми, минали или настоящи.

„И как можем да направим това, ако отидем и променим планетата, преди да отидем и да разберем дали има там наистина живот?“ - коментира Линч по време на събитието.

Нов еволюционен клон

Линч не е първият учен, който предлага промяна на ДНК на космическите заселници. През 2018 г. екип от полски изследователи заяви, че може да се наложи генетична модификация, ако искат да имат бебета на Марс.

Участникът в семинара Кристофър Мейсън (Christopher Mason), генетик от Weill Cornell Medicine, потвърди, че да се "хакне" генома на астронавтите, дори може да стане морален императив.

„А ние може би етично сме длъжни да го направим?“ - заяви Мейсън. „Мисля, че ако това е достатъчно дълга мисия, може да се наложи да направим нещо, ако приемем, че е безопасно, което все още не можем да кажем.“

Източник:

 Colonizing Mars may require humanity to tweak its DNA, Space.com

ASTROBIOLOGIST: WE SHOULD GENE-HACK NEW TRAITS INTO MARS SETTLERS, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !