Астрофотограф засне в космоса автомобила на Мъск (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 февруари 2018 в 10:57 16697 0

След като бе изстрелян в космоса с новата ракета Falcon Heavy на SpaceX автомобилът Tesla Roadster на Илън Мъск е заснет да профучава през Слънчевата система във видеоклип на астрофотографа Роджелио Бернал Андрео (Rogelio Bernal Andreo), съобщи space.com.

С манекен, наречен "Starman" на борда, колата стартира в космоса на 6 февруари и сега обикаля около Слънцето някъде между Земята и Марс, но не се насочва към Големия астероиден пояс, както Мъск обяви в началото.

"След кадрите от колата и Старман хората се запитаха дали могат да бъдат наблюдавани от Земята, имах само едно нещо в главата си - да намеря отговора на този въпрос и ако да, да се опитам да направя снимка - още по-добре, видео - на автомобила", пише Андрео в своя уебсайт DeepSkyColors.com.

За да улови в кадът сияещата кола, която се носи в космоса, Анджело опакова телескопите и камерите си и отива до  "Монте Бело" в Калифорния, близо от дома му в Сънивейл.

Използвайки прецизна информация за орбитата на колата-космически кораб, предоставена от Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА, Андрео успя да определи точно къде и кога може да намери Теслата в нощното небе.

Това е и начина, по който проектът Виртуален телескоп и Обсерваторията Тенагра в Аризона са успели да запишат още 8 видеоклипа на роудстъра на 8 февруари.

Данните на НАСА за космическата кола на Мъск можете да намерите на адрес ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi, като изберете "target body" -143205.

"Тъй като роудстърът все още е доста близо до нас, паралаксът е значителен, което означава, че на различни места на Земята ще го видят на малко по-различни координати", отбелязва Андрео. "Аз бързо преизчислявам, получавам новите координати, правя моите снимки и благодарение на широкото поле, обхващано от моите телескопи ... бум! Ето го! Невъзможно е да го пропуснете!"

Астрофотографът Роджелио Бернал Андрео използва авто-направлявани двойни телескопи, за да проследи Tesla Roadster на Мъск в "Монте Бело" край Сан Франциско на 9 февруари и 10 февруари. Кредит: Rogelio Bernal Andreo / DeepSkyColors

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !