Астронавт споделя, че битките между Русия и Украйна се виждат от космоса (видео)

„В началото на войната цялата страна потъмня през нощта.“

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2022 в 00:01 7128 0

астронавт на ЕКА Матиас Маурер
Снимка, направена по време на първата космическа разходка на астронавта на ЕКА Матиас Маурер. Кредит: NASA/ESA/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Продължаващата инвазия на Русия в Украйна има ефекти, които са видими от космоса.

Матиас Маурер, астронавт от Европейската космическа агенция, който се завърна на Земята миналия месец от Международната космическа станция, съобщава, че е можел да наблюдава конфликта между Русия и Украйна от 400 километра над планетата.

Според сателитните снимки сградите в Мариупол са били напълно разрушени от руски бомбардировки. Сринати със земята са и важни забележителности, включително Мариуполският театър.

Войната между Русия и Украйна може да се види на МКС, казва астронавтът на ЕКА

Инвазията е била "ясно видима с просто око от космоса" според Маурер.

„Когато си в космоса, в началото се чувстваш толкова далеч“, разказва астронавтът пред германската мрежа ARD. „В началото на войната цялата страна потъмня през нощта."

„Събитията бяха ясно разпознаваеми“, добавя Маурер. Той отбелязва, че е можел да види „огромни облаци дим над градове като Мариупол “.

Руските сили удариха Мариупол, стратегически важен пристанищен град на южното крайбрежие на Украйна, още в началото на инвазията.

Маурер също така отбелязва, че е можел да наблюдава първите признаци на инвазията от Международната космическа станция. Астронавтите стават свидетели на последиците от конфликта отз първите му дни, а Маурер си спомня, че е видял светлините от бомбардирането на Киев през нощта.

Мауер и колегите му не са имали нужда от допълнително оборудване, за да наблюдават конфликта от орбита, което говори за неговата интензивност.

Тази снимка, заснета от сателита WorldView-2 на Maxar Technologies на 11 април 2022 г., показва разполагането на войски, палатки и превозни средства западно от Солоти, Русия, близо до границата с Украйна. Кредит: ©2022 Maxar Technologies

Маурер не уточнява дали той и руските му колеги са обсъждали конфликта в космоса, съобщава Space.com. НАСА подчертава, че многонационалното партньорство на Международната космическа станция, което се ръководи от Русия и Съединените щати, остава непокътнато без сериозни смущения в операциите. Независимо от това, заради инвазията се разпаднаха безброй други космически партньорства в Руския.

Въпреки многократните спекулации, че завръщането му у дома може да бъде възпрепятствано поради войната, астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей кацна в Казахстан с руския космически кораб "Союз" без инциденти на 30 март.

"Със сигурност никога не съм имал никакви притеснения относно това как ще бъда третиран от руската космическа програма. Честно казано, нашите взаимодействия, нашето партньорство с руснаците, беше една от причините, поради които успяхме да финансираме космическата програма", заяви пред Washington Post Ванде Хей.

Горящи сгради в източната част на украинския град Мариупол, заснети от сателит на Maxar Technologies на 6 април 2022 г. Кредит: ©2022 Maxar Technologies

Военни сателитни снимки от войната на Русия с Украйна

Още преди руската инвазия в Украйна в средата на февруари, сателитни снимки от орбита показват струпването на над 100 000 войници на границата на страната.

Сателитните снимки продължават да отразяват събитията, които се развиват откакто бушува войната.

Според сателитни снимки, публикувани през април, останките на хора в село Буча са открити "седмици преди" руските войници да заминат.

Източници:

ISS Astronaut Shares Horrible Details of Russia-Ukraine War as Seen From Space
Tiffany Winfrey, The Science Times

Russia's invasion of Ukraine: Astronauts share their unique perspective, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !