Астронавтът на НАСА Хейг описва какво е да паднеш на Земята от Союз (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 октомври 2018 в 11:18 7987 1

Ник Хейг разказва. Скрийншот от видеото.

Миналата седмица астронавтът на НАСА Ник Хейг бе на косъм от смъртта, когато той и неговият командир Алексей Овчинин паднаха на Земята след аварията на Союз.

Светът затаи дъх, когато космическият кораб влезе в "режим на балистичен спускане", както се изрази НАСА. Вътре в малката капсула, по думите на Хейг, "ситуацията стана доста брутална".

"Знаехме, че ако искаме всичко да завърши благополучно, трябва да останем спокойни и да изпълним процедурите толкова плавно и ефективно, колкото можем", заяви Хейг пред Associated Press.

Така се подготвят пилотите и се надяват, че никога няма да им се наложи да го приложат на практика.

Минути след старта, след отделянето на страничните ускорители, аварира ускорителя на втората степен на космическия апарат Союз MS-10, където са Овчинин и Хейг, не им оставяйки никакъв избор, освен да прекратят мисията недостигнали и половината път до космоса.

Завръщането към Земята бе всичко друго, но не и лека разходка. Тук няма гаранция за успех.

"Всеки път, когато се потегляте към космоса и ракетата има проблем, когато сте със скорост 1800 метра в секунда, нещата са доста динамични и се случват много бързо", обяснява Хейг.

Повечето биха се объркали. Хейг е бил обучаван две години в Русия как да действа при извънредни обстоятелства и по време на половинчасовото спускане всичко е на руски език.

"Изразявах всички мои инстинкти и рефлекси в капсулата на руски", разказва Хейг.

Двамата астронавти се приземиха безопасно в казастанската равнина без наранявания, където незабавно извикаха Мисията за контрол, а после - съпругите им. 

Астронавтите са буквално лице в лице със смъртта на почти 50 километра над повърхността.

Предупредителните светлини сигнализират за проблем точно когато екипажът вижда вече кривата на хоризонта и атмосферата избледнява в черно, 

"Разбрах, когато видях тази светлина, че имаме извънредна ситуация с бустера [ускорителя], че няма днес да можем да излезем на орбита - така че мисията се променя - да се върнем на земята толкова безопасно, колкото е възможно", отбелязва Хейг за space.com.

Под звука на виещите аларми, капсулата се отделя принудително от бустера. Равномерното ускорение към космоса се сменя за момент в безтегловност, последвано от увеличаващата се сила, достигаща близо седем пъти гравитацията на Земята.

Най-накрая парашутите се отварят, забавяйки спускането достатъчно, за да се избегне смъртоносен сблъсък със земята.

Може да не е било спокойно спускане, но системата е проектирана да бъде ефективна, а не приятна.

Системите за безопасност на "Союз" са част от системата от десетилетия насам. А сега се използват за първи път.

"Това е системата, която спаси живота ни, а аз и Алексей сме живи благодарение на нея", отбелязва Хейг.

"Тя е на всяка ракета и макар пилотите на Союз да не я използваха в продължение на 35 години, тя винаги е била там. Винаги е била в изправност и ние доказахме това миналата седмица."

Изминаха 15 години, откакто НАСА загуби целия екипаж на космическата совалка „Колумбия“ скоро след излитането ѝ. Оттогава за щастие няма фатален изход в космическите мисии.

Хейг не смята, че случилото се е въпрос на късмет.

"Союз е инженерно чудо", подчертава Хейг.

"Това нещо е надежно и се радвам, че толкова много хора са инвестирали толкова много години от живота си, правейки тази система толкова здрава, колкото е".

Във видеото може да видите разказа на Хейг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.10 2018 в 23:58

...Изразявах всички мои инстинкти и рефлекси в капсулата на руски

Крепким матом?