Астроном търси във Вселената потенциално послание от нейния Създател

Ваня Милева Последна промяна на 03 декември 2020 в 00:08 10351 0

CMB, наблюдавано от Planck. Кредит: ESA / Planck

Вселената е мистериозно място. Не знаем защо съществува и има много въпроси без отговор как се е появила. Но какво, ако е създадена нарочно от интелигентен субект? Има ли някакъв начин да разберем?

През 2005 г. двама физици предлагат, че ако има Създател, той би могъл да кодира съобщение във фоновото излъчване на Вселената, останало от времето, когато светлината е била пусната за първи път, за да се носи свободно през космоса. Тази светлина се нарича космически микровълнов фон (CMB).

Сега астрофизикът Майкъл Хипке (Michael Hippke) от Обсерваторията на Сонеберг в Германия и Breakthrough Listen се заема да потърси това съобщение, превръщайки температурните вариации в CMB в двоичен поток битове.

Това, което той възстановява, изглежда напълно безсмислено.

Докладът на Хипке, описващ неговите методи и открития, е качен на сървъра за предпринти arXiv, (и следователно предстои да бъде рецензиран). Работата включва извлечения поток битове, за да могат и други заинтересовани лица да го проучат сами.

Космическият микровълнов фон е невероятно полезна реликва от ранната Вселена. Датира от около 380 000 години след Големия взрив. Преди това Вселената и била напълно тъмна и непрозрачна, толкова гореща и плътна, че не са можели да се образуват атоми, а протоните и електроните са летяли наоколо под формата на йонизирана плазма.

Когато Вселената се охлажда и разширява, тези протони и електрони могат да се комбинират, за да образуват неутрални водородни атоми в това, това се нарича епоха на рекомбинацията. Пространството се избистря и светлината вече може да се движи свободно през него за първи път.

Тази първа светлина може да се открие и днес, макар и много слаба, запълвайки цялото пространство. Това е CMB. Тъй като ранната Вселена не е била еднородна, вариациите на плътността в епохата на рекомбинацията се проявяват днес в много леки колебания в температурата на CMB.

Поради тази повсеместност физиците-теоретици Стивън Хсу (Stephen Hsu) от Университета в Орегон и Антъни Зи (Anthony Zee) от Калифорнийския университет, Санта Барбара твърдят - изцяло теоретично - че CMB е идеалният билборд, на който да се остави съобщение, което да бъде видимо за всички технологични цивилизации във Вселената.

„Нашата работа по никакъв начин не подкрепя движението „Интелигентен дизайн“ , пишат те в своя доклад от 2006 г., но задава и се опитва да отговори на напълно научния въпрос за това каква среда и послание може да бъде, АКО всъщност има [Интелигентен дизайн]".

Те предполагат, че двоичното съобщение трябва да е кодирано в температурните вариации в CMB. Това е същото, което Хипке се е опитал да намери - първо разглеждайки констатациите на Хсу и Зи, а след това като използва данните, за да опита да намери съобщение.

"Предположенията на [Хсу и Зи] бяха, първо, че някакво свръхсъщество е създало Вселената. Второ, че този Създател е искал да ни уведоми, че Вселената е създадена умишлено", пише Хипке.

"Тогава въпросът е: Как би изпратил съобщението? CMB е очевидният избор, защото това е най-големият билборд в небето и е видим за всички технологични цивилизации. Хсу и Зи твърдят, че едно съобщение в CMB ще бъде идентично за всички наблюдатели в пространството и времето и че информационното съдържание може да бъде сравнително голямо (хиляди битове)".

Хипке установява, че съществуват няколко проблема с тези твърдения. Първият е, че CMB все още се охлажда. Космическият микровълнов фон е започнал от около 3000 Келвина, а сега, 13,4 милиарда години по-късно, е 2,7 Келвина. Тъй като Вселената продължава да остарява, в крайна сметка CMB ще стане неоткриваема. Може да са нужни още 10 дуодецилиона години (10 40 ), но CMB ще избледнее.

Като оставим това настрана, физиците откриват още през 2006 г. , в отговор на доклада на Хсу и Зи, че е изключително малко вероятно CMB да изглежда абсолютно еднакво в небето за различни наблюдатели на различни места. Освен това, твърди Хипке, не можем да видим целия CMB поради излъчването на преден план от Млечния път. И имаме само едно небе, което да измерим, което представлява присъща статистическа несигурност във всяко космологично наблюдение, което правим.

Въз основа на тези ограничения, Хипке изчислява, че съдържанието на информация би било много по-ниско от предложеното от Хсу и Зи - само 1000 бита. Това му дава добра рамка къде да се търси съобщението.

Сателитът "Планк" (Planck) и сондата за микровълнова анизотропия Уилкинсън (WMAP - Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) наблюдават и регистрират температурните колебания в CMB. Именно от тези набори от данни Хипке извлича своя битов поток, сравнявайки резултатите от всеки набор от данни, за да намери съвпадащи битове.

Първите 500 бита на съобщението са показани по-долу. Стойностите в черно са идентични както в наборите от данни на "Планк", така и в WMAP и се смята, че са точни с 90 процента вероятност. Стойностите в червено се отклоняват. Хипке избра стойностите на "Планк" и те са точни само с 60 процента вероятност.

Кредит:  M. Hippke, arXiv, 2020

Хипке установява, че промяната на стойностите не подобрява ситуацията. Търсенето в онлайн енциклопедията на целочислени последователности не довежда до убедителни резултати, нито транслирането на данните в бъдещето.

„Не намирам смислено съобщение в актуалния поток от битове“, пише Хипке в своето проучване .

„Можем да заключим, че в CMB няма очевидно съобщение. И все пак остава неясно дали има (имало е) Създател, живеем ли в симулация или съобщението е отпечатано правилно, но не успяваме за да го разберем. "

Независимо дали някой от тези варианти е верен, CMB има още много да ни разкаже, както прекрасно е отбелязано в отговор от 2005 г. на Хсу и Зи.

"CMB наистина кодира богата информация за структурата на космоса и евентуално за естеството на физиката на най-високите енергийни нива", пишат физиците Дъглас Скот и Джеймс Зибин от Университета на Британска Колумбия.

„Вселената сама ни е оставила съобщение“.

Справка: Searching for a message in the angular power spectrum of the cosmic microwave background
Michael Hippke, arXiv.

Източник: https://www.sciencealert.com/is-there-a-message-from-the-universe-s-creator-in-the-cosmic-microwave-background

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !