Астрономи наблюдават как от звезден облак прах се ражда леден гигант

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 септември 2016 в 10:30 3764 0

Концепция на художник на диска от прах и формирането на планета около TW Hydrae. Източник: NAOJ

Японски астрономи откриха зараждаща се планета до звездата TW Hydrae, една от най-близките до Слънчевата система млади звезди. 

За откритието си учени са използвали телескопа Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Въз основа на относителната позиция спрямо звездата и количеството на междупланетните прахови частици, астрономите смятат, че тя трябва да бъде леден газов гигант, подобен на Уран или Нептун.

Резултатите от наблюденията са публикувани в списание Astrophysical Journal Letters, а накратко за изследването разказва сайтът на телескопа ALMA

През последните две десетилетия са били открити хиляди екзопланети, планети около звезди, различни от Слънцето. Тези планети са много по-разнообразни, отколкото са си представяли фантастите. Но откъде идва това странно разнообразиет? Как например, се образуват ледените гиганти с гъста атмосфера като Уран и Нептун?

За да установят това изследователски екип, ръководен от Такаши Тскагоши (Takashi Tsukagoshi) от Университета Ибараки, Япония, наблюдават отблизо на мястото на образуване планета до младата звезда TW Hydrae. Тази звезда е само на 10 милиона години и е една от най-близките млади звезди до Земята, само на 176 светлинни години. Благодарение на близостта и на факта, че равнината на въртене на нововъзникващата планетарна система е обърната към Земята, това ни дава добър поглед върху формирането на планетарната система. Така TW Hydrae се оказва една от най-благоприятните цели за изследване на образуването на планети.

Изображение на диска около младата звезда TW Hydrae от телескопа ALMA. Виждат се ясно промежутъците. Изследователите установяват, че на разстояние от звездата от 22 AU размерът на частиците прах е по-малък във вътрешността на този промеждутък, отколкото в по-ярките райони. Те предполагат, че в тази празнина се образура една планета, подобна на Нептун. Източник: ALMA (ЕСО / NAOJ / NRAO), Tsukagoshi 

Предишни наблюдения показват, че TW Hydrae е заобиколена от гъст диск прах, с няколко "дупки" в този диск - потенциалните строителни обекти на планети. Изследвайки размера на частиците прах в диска около TW Hydrae, астрономите установяват, че в промеждутъците праховите частици имат размер от няколко микрометра. В останалата част на диска има много по-големи частици прах.

Концепция на художник на диска от прах и формирането на планета около TW Hydrae. Източник: NAOJ

Според стандартната теория зараждащите се планети ще унищожат остатъчния материал по своята орбита. Големи прахови частици ще бъдат изтласкани от промеждутъка, а ще останат по-малките прахови частици. Точно това се наблюдава тук, на разстояние 22 AU (астрономически единици, 1AU е равна на разстоянието между Слънцето и Земята) от TW Hydrae. Изследователите изчисляват масата на невидимата планета на базата на ширината и дълбочината на празнината и установяват, че планетата ще е малко по-голяма от Нептун. 

Зараждащата се планета около TW Hydrae. Източник: NAOJ

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !