Астрономи от цял свят ще обявят важна новина за черната дупка на Млечния път (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 април 2019 в 12:58 20726 0

Европейската южна обсерватория току-що разкри, че ще има намерение да направи важно съобщение следващата седмица.

Доколкото можем да предположим, изглежда, че най-сетне човечеството ще види първата снимка на хоризонта на събитията на черна дупка.

Разбира се, няма да знаем със сигурност до самото събитие, което ще бъде отразено на нашия сайт.

Но се дава добра представа според предварителното изявление, че изследователите ще обсъждат "първия резултат от телескопа Event Horizon".

Години наред телескопът Event Horizon се взира в сърцето на Млечния път, опитвайки се да получи снимка на местоположението на Стрелец А * (Sgr A *), централната супермасивна черна дупка на нашата галактика.

Всъщност черните дупки са буквално невидими - те поглъщат цялото електромагнитно излъчване, което означава, че никой от нашите телескопи - радио, рентгенови, оптични, за гама-лъчи - не може да ги открие.

Затова никога не сме виждали черна дупка и няма и да видим.

Но да се види хоризонта на събитията - точката извън черната дупка, при която светлината вече не може да постигне нужната скорост, за да избяга - е теоретично възможно, макар и не лесно. Околността на черната дупка е странна, а освен това, Sgr A * е сравнително малък и обвит в гъст облак прах и газ.

 "Това би било равнозначно да се направи снимка на DVD на повърхността на Луната" - заяви Димитриос Псалтис (Dimitrios Psaltis), астрофизик от Университета в Аризона.

"Много се вълнуваме. Ние разработваме нашия виртуален телескоп близо две десетилетия, а през април ще направим наблюденията, които според нас, ще ни дадат първата реална възможност за покажем хоризонта на събитията на черна дупка на фокус", заяви ръководителят на проекта Шепърд Долман (Sheperd Doeleman) от Харвард-Смитсониън център за астрофизика пред BBC News.

За да се види нещо толкова малко, се нуждаем от огромен телескоп. В този случай ще ни трябва телескоп с диаметър 10 000 км, което не е практически възможно, защото диаметърът на Земята няма и 13 000 км.

За да се заобиколи този проблем астрофизиците ще използват Event Horizon Telescope - глобална мрежа от сензори, които образуват телескоп толкова голям, колкото Земята.

Те генерираха толкова много данни, че изпълниха цели помещения с дискове. А после изследователите трябваше да сортират и анализират тези данни.

Стая за съхранение на данни, пълна с информационни дискове, събрани от други станции на EHT в Института за радиоастрономия на Макс Планк в Бон. Кредит: Heino Falcke

Сега всичко е готово. На 10 април 2019 г., в 15:00 ч. CEST (16:00 българско време), Европейската комисия, Европейският съвет за научни изследвания и проектът Event Horizon Telescope (EHT) ще представят резултатите, които те описват като "новаторски".

Събитието ще бъде предавано в YouTube и може да го наблюдавате и тук.

Това ще бъде историческо събитие.

А за нетърпеливите - една анимация на нашата галактическа дупка:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !