Астрономи предсказаха нова звезда през 2022 година

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 07 януари 2017 в 16:10 4938 0

Кредит STScl

Червената нова V838 в съзвездието "Еднорог".

През 2022 година ще можем да се насладим на ефектно звездно шоу.

Две звезди ще се слеят в една, като експлозията, която ще последва това събитие е известна на астрономите с термина „червена нова“.

Със звездна величина 2 тази нова звезда ще бъде по-ярка от Полярната звезда и малко по-бледа от Сириус и Вега.

За сравнение последните две са от съответно от -1.46 и нулева звездна величина. В астрономията колкото по-отрицателна е една звездна величина толкова по-ярък е обектът на небето, така че нова звезда от втора звездна величина, ще бъде едно доста забележимо събитие на нощното небе.

Събитието ще се случи в съзвездието „Лебед“, което е видимо от нашите географски ширини и ще продъжи близо 6 месеца.

Това е доста впечатляващо само по себе си, но по-впечатляващото е, че до сега не сме имали възможност да предвидим избухване на нова. Но Лоурънс Молнар (Lawrence Molnar), професор от Calvin College е успял да открие двойка звезди, които се държат доста странно и да предвиди възможния сценарий, казват от сайта astronomy.com.
Двойката с име KIC 9832227 в момента е контактна двойна система. Контактна двойна звездна система означава, че двата обекта в нея в момента са толкова близо един до друг, че на практика се докосват. Обектът е бил открит от мисията „Кеплер“. Очакваното сливане между двете звезди ще ни представи невероятно звездно шоу, което Молнар нарича „червена нова“ заради малките звездни маси на двата обекта.

Как Молнар разбира какво ще се случи?

Молнар и екипът му имат много добър пример за това – V1309 Scorpii, за първи път наблюдавана през 2008 година. Изследвайки тази нова те събират достатъчно информация за да проследят внимателно всеки етап от процеса, след което съпоставят данните с тези на KIC 9832227, като откриват, че кривата на блясъка на двата обекта почти перфектно съвпада. Това дава възможност на Молнар даже да предвиди времето, през което ще се случи събитието и на 229-тата конференция на Американската Астрономическа Асоциация той изнася доклад, на който показва на своите колеги, че събитието ще се случи през 2022 година.

Част от презентацията на Л.Молнар, показваща параметрите на KIC 9832227. John Wenz за astronomy.com


Червените нови са доста рядко събитие в света на астрономията. Въпреки това в началото на по-миналата година екип от български астрономи успяха да изследват това рядко явление, което този път се случи в галактиката Андромеда. Екипът воден от Александър Куртенков, докторант към СУ „Климент Охридски“, в сътрудничество с колеги от БАН, като Роса Виктория Муньос Димитрова, също докторант, както и колеги от Полша, Испания и Русия, успяха да изследват червена нова, която избухна в началото на 2015 година. Подобно събитие в тази част на небето не е било наблюдавано от 1988 година и научната статия по тази тема бе публикувана в престижното астрономическо издание “Astronomy&Astrophysics”. Изследванията на такъв тип звезди с всички професионални телескопи в България продължават активно.

Сега предстои да разберем дали Молнар е бил прав. Но със звезда от 2 звездна величина можем дори без телескоп лесно можем да разберем това. Остава само да почакаме до 2022 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !