Ателие по биотехнологии – Международен форум без аналог в българската биотехнологична действителност

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 септември 2018 в 00:00 3652 0

Първото по рода си в България Ателие по биотехнологии ще се проведе на 25-ти септември 2018 /вторник/ от 09:00 часа в Иновационен форум „Джон Атанасов“, „София Тех Парк“, София.

Организатори на събитието са „Прескрипция“, Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД) и Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), като до момента Ателието е получило подкрепата на British Council, Българската асоциация по клинични проучвания (БАКП) и Медицински университет – Пловдив. Домакин на мащабното мероприятие ще е „София Тех Парк“.

Целта на инициативата е да събере на едно място водещи международни експерти в областта на value-based healthcare, интелектуалната собственост (IP), данни от медицинската практика (real-world data/RWD и real-world evidence/RWE), персонализирана медицина, оценка на здравните технологии (HTA), предприемачество в областта на биотехнологиите и много други.

Сред основните идеи на събитието е даването на силен тласък на българската биотехнологична екосистема, оценявайки предимствата, предизвикателствата и възможностите за проява и развитиe на необходимия потенциал за растеж в нужната посока.

В допълнение, бихме искали да подкрепим иновациите, креативността, предприемаческия дух и умения на младите български специалисти, заети в сферата на биотехнологиите, като са предвидени и сесии, свързани с възможностите за финансиране на проекти и идеи в тази насока.

Ателието ще събере на едно място водещи международни и български експерти и специалисти, които ще споделят своя опит и знания с аудиторията по различни теми и проблеми от сферата на биотехнологиите. Събитието се радва на огромен интерес от страна на спонсори и участници, като към момента има над 200 регистрирали се делегати от над 10 държави от цял свят.

Програмата на събитието е структурирана в две основни части: сутрешна сесия, включваща две keynote лекции и две големи ателиета и следобедна сесия, разделена на 3 основни, паралелно протичащи потока, всеки от по две малки ателиета, посветени на различни теми.

Д-р Борислав Борисов („Прескрипция“, Управител на ДЗЗД „Ателие по биотехнологии“) ще открие събитието, очертавайки основните насоки и фокуса на отделните теми, а Борис Киров ще приветства с добре дошли участниците във форума, в качеството си на представител на домакина – „София Тех Парк“.

Програмата ще продължи с keynote лекция на Пиер Мулиен, Изпълнителен директор на IMI (Innovative Medicines Initiative), на тема „Иновативни лекарства и бъдещето на по-добри стратегии за достъп до пазара“

Първото голямо Ателие 1 „Value base healthcare“ ще засегне основната тема за реални данни от медицинската практика, както и за мястото на пациента във фокуса на здравната система и здравеопазването. Като водещ експерт по темата, модератор ще бъде д-р Борислав Борисов (“Прескрипция”).

Събитието ще продължи с keynote лекция, посветена на бъдещето на биотехнологиите, която ще бъде представена от Боги Елиасен (Copenhagen Institute for Future Studies), определящ себе си като „брокер на знания“.

Темата за интелектуалната собственост ще е фокус на следващото голямо сутрешно Ателие 2, в което участници ще са експертите Стоян Радков, Ерик Морхаус и Естебан ПомбоВилар.

Участници в последната част от предобедната сесия на Ателието ще са Едуард Абрахамс, председател на Световната коалиция по персонализирана медицина (Personalized Medicine Coalition, PMC) и д-р Димитър Георгиев (Paralax Life Sciences). Дискусията между тях ще протече под формата на интервю на тема „Биотехнологии и персонализирана медицина в САЩ – къде е САЩ и какви са разликите с Европейския съюз?“.

През втората половина на деня ще се проведат шест малки ателиета, всяко от тях посветено на различна тема, както следва: Ателие 1а „Финансиране и достъп до парични средства“, Ателие 1b “Как да комуникираме науката”, Ателие 2а „Оценка на здравните технологии“, Ателие 2b “Разработване на лекарствени продукти в България – първенци ли сме за Източна Европа”, Ателие 3а „Персонализирана медицина“ и Ателие 3б „Големите фармацевтични фирми и стартиращите компании“.

Във всяко едно от малките ателиета ще вземат участие, ще изложат тезите и идеите си и ще дискутират впечатляващ панел от признати експерти в своята област от България и света, сред които:

• представители от страна на Британския съвет и специалисти в научната област, участници във FameLab: Любов Костова (British Council), Марко Косичек, Дмитри Копелянский и Савина Стоицова;

• от областта на клиничните проучвания, ОЗТ и лекарствена политика, както и представители на пациентски организации: д-р Борислав Борисов (Prescriptia), др Росен Койчев (CCDRD), д-р Иван Георгиев (IQVIA), д-р Димитър Георгиев (Paralax Life Sciences), Даниел Гранфелд (PharmaLex), Пиарела Пералта (Inspire2Live) и д-р Станимир Хасърджиев (НПО);

• в сферата на персонализираната медицина, биомаркери и диагностика, биотехнологии и иновации, наука и разработки, биобанкиране: Едуард Абрахамс (PMC), проф. д-р Колин МакГъкин и Нико Фораз (CTI-BIOTECH), проф. Михаел Росбах (Global Pharma Partnering of Vela Diagnostics), Ерик Щайнфелдер (BBMRIERIC), Пол Джоунс (Illumina), проф. д-р Виктория Сарафян (МУ-Пловдив) и д-р Теодор Замфиров (Elta ‘90).

Участниците в заключителната сесия на Ателието ще обменят идеи, опит и предложения в дискусия, целяща да даде отговор на фундаменталния за събитието въпрос, а именно „Възможно ли е биотехнологиите да генерират 10% от брутния вътрешен продукт на България“. Заповядайте и станете част от това амбициозно и мащабно събитие, посветено на биотехнологиите, на иновациите в тази област, както и на стимулирането на биотехнологичната екосистема в страната.

За актуална информация, детайли и регистрация: https://biotech-atelier.com/

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !