04 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Атмосферата на Йо се свива по време на затъмнение

Изследване разкрива замразяващия ефект на сянката на Юпитер върху вулканични газове на спътника му

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 август 2016 в 13:20 25880
Представа на художник за Йо по време на слънчево затъмнение зад Юпитер. Снимка: Southwest Research Institute

Научен екип от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, Тексас, е документирал промени в атмосферата на Йо, вулканично активен спътник на Юпитер, когато гигантската планета хвърля сянка над повърхността на своята луна по време на ежедневните затъмнения, съобщава сайтът на института.

Резултатите от проучването са публикувани в статията "Колапсът на първичната атмосфера на Йо при затъмнение на Юпитер" (The collapse of Io's primary atmosphere in Jupiter eclipse) в списанието Geophysical Research.

Йо е най-вътрешната от четирите големи луни на Юпитер, открити от Галилео през 1610 г. Тя не е място, на което бихте искали да се заселите, защото това е най-вулканично активното небесно тяло в Слънчевата система, а също и след Слънцето и Венера е най-горещото място в нашата Слънчева система. За разлика от земните вулкани, вулканите на Йо бълват сяра (S) и серен диоксид (SO2). Следователно Йо има тънка атмосфера от серен диоксид.

Сега последното изследване на учени от Югозападния изследователски институт показва, че тази екзотична атмосфера се свива или както те казват "колапсира", защото серния диоксид в нея замръзва върху повърхността на спътника. Това се случва всеки път, когато Йо е в сянката на Юпитер и два часа не получава слънчева светлина. Това се случва при всяка обиколка на Йо около Юпитер, която трае 1.7 земни дни

През тези два часа на "затъмнение" температурата на Йо пада от -150 ° C до почти -170 ° C. Когато спътника се огрее от слънчевата светлина и температурата се повиши, атмосферата започва да се възстановява. За да установят това, учените са използвали спектрографа Texas Echelon Cross Echelle Spectrograph (TEXES), свързан към осемметровия телескоп Gemini в Хавай.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.