Аутопсии на белите дробове на починали от COVID-19 разкрива как се разпространява и уврежда белодробната тъкан вирусът SARS-CoV-2

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2021 в 00:01 28492 0

Цветна сканираща електронна микрофотография на клетка, заразена с вариантен щам на вирусни частици SARS-CoV-2 (синьо), изолирана от проба от пациент. Изображението е заснето в Интегрирания изследователски център на NIAID (IRF) във Форт Детрик, Мериленд. Кредит: NIAID

Аутопсията на белия дроб и плазмените проби от хора, починали от COVID-19, дават по-ясна картина за това как вирусът SARS-CoV-2 се разпространява и уврежда белодробната тъкан. Учените отбелязват, че информацията може да помогне за прогнозиране на тежки и продължаващи дълго случаи на COVID-19, особено сред високорискови пациенти, и да насочи към ефективни лечения.

Проучването на американския Национален институт по здравеопазване (NIH) е публикувано в Science Translational Medicine.

Въпреки че проучването е малко - на базата на белодробни проби от 18 случая и плазмени проби от шест от тези случаи - учените смятат, че техните данни разкриват тенденции, които биха могли да помогнат за разработването на нови терапевтични средства за COVID-19 и за прецизиране кога да се използват съществуващите терапевтични средства на различни етапи от прогресирането на заболяването.

Констатациите включват подробности за това как SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява в белите дробове, манипулира имунната система, причинява широко разпространена тромбоза, която не преминава, и се насочва към сигнални пътища, които предизвикват белодробна недостатъчност, фиброза и нарушение на възстановяването на тъканите.

Изследователите смятат, че данните са особено подходящи за грижите за пациенти с COVID-19, които са в напреднала възраст, са затлъстели или имат диабет – всички те се считат за високорискови за тежки случаи популации. Пробите от проучването са от пациенти, които са имали поне едно високорисково състояние.

Проучването включва пациенти, починали между март и юли 2020 г., като времето на смъртта варира от три до 47 дни след началото на симптомите. Тази разнообразна времева рамка позволи на учените да сравняват кратки, междинни и дългосрочни случаи. Всеки случай показва констатации, съответстващи на дифузно увреждане на алвеоли, което пречи на правилния приток на кислород към кръвта и в крайна сметка белите дробове стават твърди и удебелени.

Те също така откриват, че SARS-CoV-2 директно инфектира базалните епителни клетки в белите дробове, възпрепятствайки основната им функция да възстановя увредените дихателни пътища и белите дробове и да създава здрава тъкан. Процесът е различен от начина, по който грипните вируси атакуват клетките в белите дробове. Това предоставя на учените допълнителна информация, която да използват при оценка или разработване на антивирусни терапевтични средства.

Справка: Felice D'Agnillo et al, Lung epithelial and endothelial damage, loss of tissue repair, inhibition of fibrinolysis, and cellular senescence in fatal COVID-19, Science Translational Medicine (2021). DOI: 10.1126/scitranslmed.abj7790

Източник: Lung autopsies of COVID-19 patients reveal treatment clues, NIH/National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !