Авария с руския кораб "Прогрес": Корабът падна в Азия (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2016 в 18:12 12330 1

Кредит NASA

Руският космически кораб "Прогрес" е изгубен, не е излязъл на орбита, заяви пред ТАСС източник от космическата индустрия.

"Най-вероятно ще се случи най-негативният сценарий" - заяви специалистът. Той отбеляза, че това може да се дължи на извеждането на кораба в непланирана орбита.

Отломки на товарния космически кораб "Прогрес" паднаха на 60-70 километра западно от град Кизил в Тува. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на думите на представител на Роскосмос. "Районът е рядко населен, местността е гориста планина", - съобщава той.

Не е докладвано за разрушения и жертви, но очевидци съобщават, че са видели "метеорен дъжд".

След старта на ракетата-носител "Союз-У" с товарен кораб "Прогресс МС-04" данните от телеметрията престанали да постъпват на 383-тата секунда, съобщи пресс-службата на руската фосмическа агенция.

Ракетата-носител "Союз-У" стартира от космодрума Байконур в 17:52 (московско време). Стартът и отделянето на степените преминават успешно. Проблемът възниква на етапа на работата на двигателя на третата степен РД-0110.

"Отделянето на трети етап може да се е случило по-рано от планираното" - обяснява специалист от НАСА пред сайта space.com.

В този момент експертите изясняват ситуацията. 

Планирано бе "Прогрес" да бъде в автономен полет два дни и корабът да се скачи с МКС на 3 декември. Мисията трябваше да достави над 2.5 тона храна, оборудване и други доставки за космическата станция.

За последен път "Прогрес" бе загубен през април на 2015 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

01.12 2016 в 18:55

Отидоха новогодишните подаръци.