Август идва с най-красивия метеорен поток – Персеидите

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 01 август 2016 в 16:36 26135 0

Персеидите 2015 г..

Август месец ни е подготвил няколко интересни събития, които ще бъдат достъпни за наблюдение дори с невъоръжено око.

Още на 6 август в 6:30ч. Луната и Юпитер ще бъдат в съединение, като в нощите на 5-ти и 6-ти август ниско над западния хоризонт, до около час след залез Слънце за наблюдател от нашите географски ширини ще изглежда, че Меркурий, Венера, Юпитер и Луната са разположени в почти права линия.

И този месец небето е благосклонно към любителите на падащите звезди. В средата на месеца ще имаме възможност да наблюдаваме един от най-красивите метеорни потоци – Персеидите. Получили името си от съзвездието, в което се намира радиантът им (видимата посока, от която идват), тези „падащи звезди“представляват остатъци от кометата Суифт-Тътъл (Swift-Tuttle), чиито период е около 130 години. Те са бързи, бели метеори, като по време на максимума се очакват да падат по около 150 на час и да навлизат в Земната атмосфера с около 60 км/с. Потокът е активен между 17 юли и 24 август, но за съжаление максимъмут ще бъде между 16 и 18:30ч. на 12 август, българско време. За щастие втората половина на нощите на 11 срещу 12 август и 12 срещу 13 август ще бъдат изключително подходящи за наблюдения. Все пак по-добра възможност да се насладят на потока ще имат тези от вас, които са далеч от градски светлини.

Събитията продължават с максималната елонгация на Меркурий на 17 август в 00:25ч., когато планетата Меркурий ще бъде на 27° източно от Слънцето. В астрономията елонгация наричаме ъгълът, който е заключен между Слънцето, Земята и планета (или Луната). Когато дадена планета е в своята максимална елонгация тя е най-далеч от Слънцето, наблюдавана от Земята и е най-подходяща за наблюдения. На 17 август ще имаме само около 50 минути след залез Слънце за да наблюдаваме Меркурий.

На 28 август в 00:50ч. ни очаква едно красиво събитие – съединението на Венера с Юпитер. За наше щастие двете планети няма да се съединят физически, а ще изглеждат видимо сближени за наблюдател от Земята, като планетата Венера ще бъде на ~6′ северно от Юпитер. От България събитието ще е видимо между 30 минути и 1 час след залез Слънце в нощта на 27 август, ниско над западния хоризонт. На тази дата Слънцето залязва в 20:09ч. за София.

Горепосочените астрономически събития няма да окажат никакво негативно влияние върху живота на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !