Австралийско семейство открива неочакван гост на коледното си дърво - малка коала (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 декември 2020 в 10:33 3575 0

Кредит Twitter/7NEWS Adelaide

Семейство МакКормик от Аделаид в Южна Австралия започват празничните вълнения по необичаен начин. Преди няколко дни сред разхвърляна украса и подозрително душене на кучето им, те откриват в клоните на коледното си дърво вкопчена малка коала. 

Първоначално Аманда МакКормик решава, че децата й са поставили там плюшена играчка, но скоро семейството разбира, че малкото животно се е заплело в коледните лампички и дори опитва на вкус някои от пластмасовите листа на дръвчето.

Тъй като знаят, че въпреки пухкавия им вид, коалите не обичат да бъдат докосвани, те се обръщат за помощ към центъра за опазване на коалите Adelaide and Hills Koala Rescue. Служителите първоначално също решават, че това е шега, но след това разбират, че наистина малката коала е потърсила подслон в клоните на коледното дръвче на семейството.

Коалата, заплетена в лампичките на коледното дърво на семейството. Кредит: Twitter/Tim Hatfield

Колкото и необичайно да е това посещение за празниците, далеч не е първото в Австралия - през 2016 г. жена в Мелбърн открива еднометрова змия, увита около елхата й.

И въпреки че коалите са далеч по-мила изненада, появата им в градските райони на Австралия не е добър знак.

През годините коалите започват да се събират все повече и повече в предградията на Аделаид, тъй като родните им гори са изсечени. Австралия има един от най-сериозните темпове на обезлесяване в света, което води до фрагментирано местообитание, тъй като конкуренцията за ресурси се увеличава; постоянно повишаващите се температури също пречат на дивите животни.

Днес коалите са уязвим вид и рядка гледка в дивите открити пространства, но са често срещани в дворове в предградията, а понякога дори и в къщите. През 2019 г. в Аделаид жена се събужда и намира коала, седнала на дивана й да разглежда колекцията й от компактдискове. В друг особено горещ ден през 2019 г. друга коала е открита да си почива на хладно в климатизиран автомобил.

В един особено горещ ден през 2019 г. всъщност е намерена коала, охлаждаща се върху кожените седалки на климатизиран автомобил, а през тази година семейство открива коала заедно с кучето им в собственото и легло.

За щастие всички тези срещи са приятелски, но експертите предупреждават, че коалите не са толкова нежни, колкото изглеждат. Когато големи бозайници се приближат до тях, коалите се чувстват застрашени и понякога могат да станат доста агресивни, особено младите мъжки. Домашните любимци трябва да се държат далеч, ако това е възможно, за безопасността и на двете животни.

"Най-доброто нещо, което да направите, е да ги оставите на мира, тъй като те могат да станат агресивни, и да се обадите на местния център за опазване на дивата природа, за да ги преместят", обяснява съоснователят на благотворителната организация в Аделаид Ди Хиърн-Хелън (Dee Hearne-Hellon). "Колкото и сладки да изглеждат, те имат много дълги нокти и много остри зъби."

Когато експертите по дивата природа пристигат в къщата на семейство МакКормик, те внимателно отделят коалата от пластмасовото дърво, установяват, че е съвсем здрава и я пускат на свобода в близките дървета, които представляват перфектно местообитание за коала. А за семейството това определено са едни празници, които няма скоро да забравят.

Източник: Science alert - An Australian Family Just Found a Live Koala in Their Christmas Tree

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !