28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Axis Mundi: Прекрасна синергия на изкуство и наука (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 август 2019 в 00:23 28420

Това видео, публикувано в Twitter и наречено Axis Mundi, заслужава да се види.

Създадено е от Доналд Фортескю (Donald Fortescue) и Гвенхаел де Васедж (Gwenhaël de Wasseige). Първият е „професор по изкуство и дизайн“ в Калифорнийския колеж по изкуствата (CCA) в Сан Франциско, а последният е физик във Vrije Universiteit Brussel (VUB). Двамата публикуваха тази статия миналия четвъртък , която описва как изкуството и науката могат да бъдат съчетани красиво с наблюденията на неутриното на Южния полюс.

Видеоклипът Axis Mundi е един вид художествен израз на тази комбинация - синергия* в оптимална форма.

*Синергия (синергизъм) е взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти. Произлиза от гръцката дума συνέργια, означаваща "работят заедно".

Виждаме слънцето, снимано от Южния полюс, мястото, през което преминава не само земната ос (Axis Mundi), но там се намира и неутринната обсерватория IceCube - големият детектор, погребан в леда, който с помощта на 5160 чувствителни дигитални оптични модули (DOMs) на 86 кабела в 86 сондажа, изкопани в леда, дълбоки 1,5 км, търсят неутрино.

Карта на текущото подреждане на 86-те струни от DOM в масива IceCube. Кредит: IceCube Collaboration

Визуализация на данни от IceCube. Червената стрелка показва прогнозния път на мюон през масива IceCube. Кредит: IceCube Collaboration

Регистрираното от обсерваторията неутрино от космоса е преобразувано в музика и изсвирено на пиано (с 88 клавиша) по определен алгоритъм и от това е съставена композиция за 86 струни №1.

Можете да чуете тази композиция във видеото на Axis Mundi. Кадрите са фокусирани върху слънцето, така че то винаги остава в центъра на екрана, а земята се движи под него.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.