Азиатски бозайник мирише на пуканки с масло

Никола Кереков Последна промяна на 18 април 2016 в 13:14 4403 0

Едва ли за някого е изненада, че природата е изработила всевъзможни аромати, за да повиши шансовете на даден организъм за оцеляване. Тези миризми обикновено са отвратителни - например тази на скункса или на небезизвестното трупно цвете, което както името му подсказва, мирише на разграждаща се плът.

Докато неприятната миризма изглежда е нормална за природата, същество, наречено бинтуронг (на англ. bearcat), мирише на нещо много по-апетитно - на пуканки с масло! Точно така - съществува животно, което мирише на кино и наскоро учените са разбрали защо.

А ето и една подсказка - от урината е!

Откритието е на съвместен екип от учени от различни институции. Те извършили рутинни изследвания на 33 бинтуронги в Каролинския център за спасяване на тигри - диво убежище, разположено в Северна Каролина.

По време на прегледите, екипът анализирал проби от урина от застрашените бозайници с помощта на комбинация от газова хроматография и масспектрометрия, докладва Дженифър Вийгъс (Jennifer Viegas).

И тук нещата стават наистина странни. Когато били готови резултатите, учените установили 29 съединения в пробите от урина на бинтуронгите. Една от тези съставки била 2-ацетил-1-пиролин (2-AP) - абсолютно същото съединение, което дава характерният аромат на пуканките с масло.

Съединението 2-ацетил-1-пиролин (2-AP), на което се дължи миризмата на пуканки с масло се произвежда и в урината на бинтуронга

Казано иначе - урината от бинтуронг не просто мирише на пуканки с масло, тя съдържа абсолютно същото химично съеднение!

При пуканките, 2-AP се образува, когато горещината задейства няколко химични реакции в царевичното зрънце, основно между въглехидрати и аминокиселини. Наречен още реакция на Maillard, този процес създава много от ароматите характерни за сготвените ястия, с които ние хората се храним.

Реакцията на Мaillard се дължи на ефекта на високата температура, при което въглехидратите влизат в химични реакции с аминокиселините. На тази реакция се дължат ароматите и специфичния вкус на голяма част от готвените ястия (Инфограма: Ioana Urma).

Но как бинтуронгите осъществяват същата реакция без високите температури до които трябва да се нагрее храната, за да постигне същото? Никой не знае точно, въпреки че учените направили това откритие имат няколко теории.

Според първата, бинтуронгите могат да синтезират 2-AP благодарение на реакция в червата им или когато урината им влезе в контакт с определени бактерии по козината, по същия начин, както нашите тела генерират характерните миризми в подмишниците ни.

Научния екип предполага, че бинтуронгите използват този аромат като форма на общуване, оставяйки следи от урина на местата, през които минават.

Така че ако се озовете в Югоизточна Азия и внезапно усетите аромат на пуканки не бързайте да се радвате, тъй като най-вероятно сте заобиколени от урина.

Откритието на учените е било публикувано в The Science of Nature.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !