БАН ще се включи в Европейските дни на наследството на 15 септември

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 септември 2018 в 12:32 4219 0

Българската академия на науките ще се включи в Европейските дни на наследството, организирани за трета поредна година от Столична община, съвместно с Френското посолство и Френския културен институт.

15 септември, събота, 10.00 до 16.00 ч.

И тази година Академията отваря вратите на една от най-старите и емблематични сгради в центъра на София. Желаещите да посетят Централната сграда на БАН на ул. „15-ти ноември 1“ ще имат възможността да разгледат колекцията „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, свързана със 180-годишнината от рождението му. Екскурзовод ще изнесе беседа на български и английски език за историята на сградата и на най-старата институция у нас. Филмите „Блян за щастие“ и „БАН – научен и духовен център“ ще се прожектират в зала „Проф. Марин Дринов“.

В беседата ще ви разкажем за основаването на Българското книжовно дружество и трансформирането му в Българска академия на науките, както и за историята на сградата и архитектурните й особености, които ще имате възможността да видите по време на посещението. На разположение на гостите ще има брошура с кратко представяне на най-интересните факти, свързани с историята на БАН. Брошурата можете да свалите от тук на български и на английски език.

• Виртуална изложба „Книжовното наследство на Марин Дринов“, от 11:00 до 14:00 часа Виртуалната изложба „Книжовното наследство на Марин Дринов“, както и оригиналните издания и документи, свързани с бележития историк, ще бъдат показани в читалня „Акад. Стефан Панаретов“ в Централна библиотека на БАН. Дигиталната колекция е със свободен достъп на страницата на библиотеката.

• Филм „БАН – научен и духовен център“, начален час на прожекциите 10:15 и 13:45 ч. Филмът „БАН – научен и духовен център“ (60 мин., на български, сценарист и режисьор – гл. ас. д-р Галина Георгиева, оператор – Стефан Калъпов, музика – „Исихия“, по идея на акад. Дамян Дамянов), реализиран по повод 145-годишнината от основаването на Академията.

• Филм „Блян за щастие“, начален час на прожекциите 11:30 и 15:00 ч. Филмът „Блян за щастие“ (54 мин., на български, режисьор – Станислав Дончев, сценаристи – гл. ас. д-р Теодора Стоилова и гл. ас. д-р Елица Гоцева-Барекова, продуцент – Христо Христов, оператор – Мартин Димитров, композитор – Александър Костов), посветен на 100-годишнината от гибелта на големия поет Димчо Дебелянов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !