БЦЖ ваксината не предпазва от коронавирус, показа изследване

Ваня Милева Последна промяна на 19 май 2020 в 12:59 13935 2

Кредит Wikimedia Commons

Хората, получили ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ) в детска възраст и неваксинираните, се заразяват еднакво с новия коронавирус, според резултатите от изследването на израелски учени, публикувани в списание JAMA.

Констатацията е важна, тъй като предишно проучване, което все още не е потвърдено и публикувано в рецензирано списание, твърдеше, че страните, които са имали универсални детски програми за ваксинация с БЦЖ, имат по-малко случаи на коронавирус.

БЦЖ е ваксина срещу туберкулоза, базирана на отслабен щам от жив говежди туберкулозен бацил Mycobacterium bovis. В редица страни тази ваксина се дава на всички деца веднага след раждането и нейният ефект продължава през целия живот.

Във връзка с пандемията COVID-19 се предполагаше, че в страни, в които БЦЖ е била масово прилагана, честотата на нова коронавирусна инфекция и смъртността са значително по-ниски поради неспецифичния защитен ефект на тази противотуберкулозна ваксина. Така от някои специалисти са обяснявани ниските нива на заразяване и смъртност от COVID-19 и в България.

Изследователите от Университета в Тел Авив проведоха пряко сравнение на честотата на COVID-19 сред израелци, ваксинирани и неваксинирани с БЦЖ.

В Израел БЦЖ се дава на всички новородени от 1955 до 1982 г. като част от националната програма за имунизация. 

Покритието на БЦЖ ваксинъа по това време е над 90%. От 1982 г. нататък само имигранти от страни с високо разпространение на туберкулоза са ваксинирани с БЦЖ. Това позволи на изследователите да сравнят степента на новата коронавирусна инфекция и случаи на тежки усложнения на болестта COVID-19 при двете популации с различна история на ваксиниране с BCG. В проучването са включени възрастни на възраст 35 и 41 години и родени три години преди и три години след спирането на универсалната БЦЖ ваксинация.

В изследването са включени хора, показващи симптоми на новата коронавирусна инфекция, тествани с PCR тест между 1 март и 5 април . От прегледаните 72 060 тестови резултата 3064 са били на хора, които са родени между 1979 и 1981 г. и са ваксинирани, а 2869 са родени между 1983 и 1985 г. и вероятно не са ваксинирани с БЦЖ.

Според изследователите разликата във възрастта между двете групи е незначителна и резултатът може да се счита за доста информативен.

Резултатите показват, че родените преди отмяната на БЦЖ ваксинацията в страната и след това са били заразени с коронавирус с приблизително една и съща честота. Делът на положителните резултати на теста от общия брой тествани сред ваксинирани е 11,7 процента, а сред неваксинираните - 10,4 процента.

В същото време втората група очевидно включва някакъв брой хора, които идват в Израел от други страни, където може да има БЦЖ ваксинация. И това само потвърждава извода на авторите, че БЦЖ ваксината няма неспецифичен защитен ефект срещу SARS-CoV-2.

Авторите разбират, че тяхното изследване има редица ограничения. Например не са включени в извадката безсимптомни носители, тъй като те не са получили PCR тестове. Освен това не е възможно да се сравнят процентите на заболеваемост и смъртност сред ваксинирани и неваксинирани хора, тъй като сред изследваните пациенти няма нито един смъртен случай.

Във всеки случай учените смятат, че резултатите от тази работа опровергават идеята, че БЦЖ ваксинацията в детска възраст предпазва от COVID-19. Значително повече е влиянието на фактори като например дали страната е в началото на разпространението на коронавируса или в спада му, средната възраст на населението, мерките за контрол на разпространението на инфекцията, броя на извършените тестове и критериите за броене влияят върху статистиката за честотата в дадена страна.

СправкаSARS-CoV-2 Rates in BCG-Vaccinated and Unvaccinated Young Adults
Uri Hamiel, MD; Eran Kozer, MD; Ilan Youngster, MD, MMSc; 
JAMA. Published online May 13, 2020. doi:10.1001/jama.2020.8189

Източник:

BCG vaccine doesn't protect against COVID-19, Tel Aviv U researchers find, JPost

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

21.05 2020 в 21:39

С тези резултати искат да ни отнемат единствения повод за гордост, че и ний сме дали нещо...

6245

1

kokoten

19.05 2020 в 18:39

Имам ясен спомен за статията.Там изобщо не ставаше дума за това,че ваксинираните не боледуват,а за това,че БЦЖ ваксината създава силен(напрегнат) неспецефичен имунитет и болните от корона-вирус прекарват заболяването доста по-леко и се даваше пример с двете Германии.В западна починалите са в пъти повече от тези в източната.....