Бактериалните мазнини, а не тези от храната, са виновни за сърдечно-съдовите заболявания

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 ноември 2017 в 07:20 18869 0

Човешко сърце. American Heart Association

Болестите на сърцето и мастните запушвания на артериите вървят ръка за ръка.

Но нови доказателства подсказват, че мастните молекули могат да идват не само от това, което ядем, но и от бактериите в устата ни, съобщават учени от Университета в Кънектикът в списание Lipid Research.

Изследването може да обясни защо заболяванията на венците са свързани с проблеми със сърцето, пояснява MedicalXpress.

Инфарктите и инсултите са кризите забелязваме, но те са резултат от един бавен процес на атеросклероза, втвърдяване и запушване на артериите с мастни вещества, наречени липиди. Имунните клетки залепват за стените на кръвоносните съдове, улавят липидите и се умножават. Стените на кръвоносните съдове се възпаляват и втвърдяват като покриващите ги гладкомускулни клетки се променят, подуват и разделят създавайки плаки, запушвания и брадавични израстъци, наречени атероми.

Атерома

Дълго време лекари и учени приемаха, че липидите идват от прием на мазна, богата на холестерол храна. Но проучването на екипа от Университета в Кънектикът не потвърждава това - някои хора, които ядат големи количества храни, смятани за източник на мазнините, като яйца, масло, мазни риби, както и месо, не винаги развиват сърдечни заболявания.

Авторите на изследването смятат, че може да са решили част от пъзела. След внимателен химичен анализ на атероми, събрани от пациенти, те установяват наличието на липиди с химически подпис, който говори, че те нямат животински произход. Вместо това, тези странни липиди идват от специфично семейство бактерии.

"Аз ги наричам мазни бъгове, защото правят толкова много липиди. Те непрекъснато отделят малки мехурчета липиди. Изглеждат като гроздове", в бактериален мащаб, разказва Франк Никълс (Frank Nichols), пародонтолог от Университета в Кънектикът, който изучава връзката между заболяванията на венците и атеросклерозата. Бактериите, наречени Bacteroidetes, правят характерни мазнини. Молекулите са с необичайни мастни киселини с разклонени вериги и нечетен брой въглеродни атоми (бозайниците обикновено не правят такива).

Хъдонг Яо (Xudong Yao), професор по химия, също от Университета в Кънектикът, който анализира пробите липиди, казва, че химичните различия между бактериалните и човешките липиди водят до минимални разлики в масата на молекулите. "Ние използвахме тези различия в масата и съвременни масспектрометри за селективно измерване на количеството на бактериалните липиди в човешките проби, за да направим връзка с мазнините на атеросклерозата", обяснява той. "Създаването на такава връзка е първата стъпка за определяне на липидите като индикатори за ранна диагноза на заболяването".

Bacteroidetes

Маркираните химически различия между липидите на Bacteroidetes и естествените липиди в човешкото тяло може да са причината те да причиняват заболяването, предполага Никълс. Имунните клетки, които поначало се прикрепват към стените на кръвоносните съдове и събират липидите, ги разпознават като чужди. Тези имунни клетки реагират на тези липиди и започва реакцията.

Екипът на Никълс и Яо също така показа, че чуждите липиди, липидите на Bacteroidetes, могат да бъдат разбити по един ензим в организма, който обработва липидите в изходния материал, което усилва възпалението. Така че липидите на Bacteroidetes имат двоен смъртоносен удар върху кръвоносните съдове - имунната система ги вижда като сигнал за бактериална инвазия, а след това ензими ги разграждат и увеличават възпалението.

Въпреки хаоса, който сеят, бактериите Bacteroidetes обикновено кротко преживяват в устата и стомашно-чревния тракт. Ако условията са подходящи, те могат да причинят заболяване на венците в устата, но да не заразят кръвоносните съдове. Но липидите, които произвеждат преминават лесно през клетъчните стени и в кръвния поток.

Следващата стъпка в изследването е да се анализират фините парчета атероми, за да се локализира точно къде се трупат бактериалните липиди. Ако те покажат те се натрупват в атеромите, а не и в нормалните артериални стени, това ще даде убедителни доказателства, че тези необичайни липиди се свързват специфично за образуване на атерома и следователно допринасят за сърдечно-съдовите заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !