Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам
24 октомври 2017
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Бактерията, която предизвиква замразяване на водата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 април 2016 в 15:0426710
Mortal Combat II/Midway Games

Германски учени са успели да наблюдават бактерията Pseudomonas syringae, която замразява водата около себе си. Те установили, че структурата на специален белтък в мембраната на бактерията е способна да засилва образуването на лед, поразявайки растителни клетки и тъкани. 

Резултатите са публикуване в списанието Science Advances.

Дори при температури доста под 0° C ултрачистата дестилирана вода замръзва много дълго. За бърз преход към лед е нужна прашинка, частица, от която може да започне т.нар нуклеиране - процесът, даващ старт на образуване на кристал. Бактериите Pseudomonas syringa се оказват, че могат да стартират нуклеиране, замръзване на водата при температури от около -5°C. Тази способност помага на микробите да разрушават клетките на растенията, за да се хранят с тях. Тези бактерии се използват и за приготвянето на изкуствен сняг. За тази цек във водата се добавят изсушени, но запазили способността да "замразяват" водата P. syringae. Тези грам-отрицателни бактерии са широко разпространени по целия свят и са намирани дори високо в атмосферата, където може би участват в образуването на облаците.

Необичайните способности на P. syringae се свързват с един протеин Inaz, който се намира въвъ външната страна на клетъчната мембрана на бактерията, отнасящ се към семейството INP (Ice-Nucleation Proteins). Той има активни участъци, които спомагат за образуването на кристалчета лед. Резултатите показаха, че структурата на тези участъци, която би могла да служи за своеобразен шаблон за ориентация на молекулата във водата, не е достатъчна за образуването на лед, както се смяташе според по-ранните хипотези, макар и да може да има важна роля в този процес. Всъщност хидрофилните и хидрофобни компоненти на протеина ускоряват замръзването на водата при спад на температурата.

Освен това Inaz ефективно разсейва топлината в капана на водните молекули, създавайки локални понижения на температурата, което допълнително улеснява образуването на ледени кристали. Но механизмът на разсейването на топлината не е ясен, както окончателният отговор на въпроса дали тези бактерии участват във формирането на облаци и валежи.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини

Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.