Българи спечелиха хакатона на НАСА

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 май 2015 в 15:03 7279 0

Български отбор изследователи спечелиха престижния конкурс на НАСА в категория "Хардуер".

НАСА, заедно с други космически агенции от целия свят, проведе четвъртия годишен код-маратон или хакатон през април в повече от 135 локации по целия свят.

Печелившите приложения бяха избрани в шест категории, включително Choice Award на публиката.

Участниците са разработили мобилни приложения, софтуер, хардуер, визуализация на данни и платформени решения, които могат да помогнат в за мисиите за изследване на космоса и за подобряване на живота на Земята.

Приоритетите на НАСА тази година са четири области: изследвания на Земята, космическите изследвания, здравеопазване и роботика.

Нашият отбор е победител в категорията: 

Best use of hardware

Valkyrie (София, България) е "умнa" ръкавица и мобилно устройство, което позволява разпознаване на жестове и глас, за да подобри автоматизацията за работа или игра.

В екипа на проекта участват Мартин Куванджиев, Петър Лазаров, Борислав Филипов, Филип Янков, Евгени Събев, Кристина Илиева, Теодора Малашевска, Мирослав Добрев, Константин Жлебинков, Георги Велев, Виолета Кънева. Valkyrie е иновативен продукт (smart glove), който е създаден да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда. Ръкавицата Valkyrie е проектирана така, че потребителят, който я използва да се чувства удобно. Ръкавицата има функции да управлява телевизор, да управлява температурата в дома, да следи различни индикатори на човешкото тяло при спортни тренировки и много други. Valkyrie може да промени начина, по който се общува със средата по по-добър и прецизен начин.

Победители в останалите категории са:

Best Use of Data

NY Space Tag (разработена в Ню Йорк) предлага система за маркиране на данни, която извлича ключови думи и основни понятия за по-лесни заявки към базата данни на НАСА.

Best Mission Concept

Arachnobeea от (Лимасол, Кипър), е проект за паяк-пчела дрон за транспорт на малки товари с възможност за акостиране и освобождаване.

Galactic Impact

CROPP (Рим) е бутилка-бот със сензори, който има за цел да събере данни на място за оптични и радарни сателитни изображения, за да се осигури в реално време оценка на риска при земеделските култури.

Most Inspirational

Роботът за проследяване и засичане (Катманду, Непал) дава възможност на потребителите да изследват и извличат данни от близки обекти с помощта на мобилна роботизирана платформа със сензори на смартфон.

People’s Choice Award (награда на публиката)

NatEv Explorer (Прищина, Косово) използва в реално време данните от наблюдения на Земята, за да се пренесат интерактивно на 3-D глобус за потребителите за маркиране и откриване на потенциалните природни рискове и заплахи.

Всички финалисти са номинирани на локално ниво измежду националните победители. Проектите бяха представени пред глобалното жури с 30-секундно видео, в което се описва проектното решение.

Потребители от цял свят гласуваха за любимите си проекти. Носител на наградата на публиката е NatEv Explorer, който е получил най-висока оценка от 69 000 гласа.

Победителите са поканени да присъстват на старта през септември на космодрума Cape Canaveral Air Force, Флорида на осмата мисия SpaceX към Международната космическа станция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !