България и Индия ще си сътрудничат в областта на науката и технологиите

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 август 2018 в 12:18 5288 0

Индийският космическият апарат "Мангалиан", наричан още Марсианска орбитираща мисия, беше изстрелян на 5-и ноември 2013 г. и бе изведен на орбита около Марс. Така Индия поставя два рекорда в изследването на космоса: мисия до Марс струва само $ 72 милиона (3/4 бюджета на филма "Гравитация") и изпраща спътник в орбита на Червената планета още при първия си опит, нещо, което никоя страна досега не бе успяла.

България и Индия ще си сътрудничат в областта на науката и технологиите. Това предвижда проект за решение на Министерския съвет. 

Българското министерство на образованието и науката на и индийското министерство на науката и технологиите вече са изготвили проект на програма за сътрудничество. 

Целта на програмата е да се улеснят механизмите за осъществяване на научно-техническо сътрудничество и провеждането на двустранни конкурси за съвместни проекти между български и индийски научни организации.

Двете страни ще обменят опит в сферата на:

  1. Информационни и комуникационни технологии;
  2. Материална наука;
  3. Физика, включително лазерна наука и технологии, ядрена физика, астрономия и космически изследвания и технологии;
  4. Химически науки;
  5. Възобновяема енергия;
  6. Науки за земята, геофизика, изследване на климата, наука за океаните и опазване на околната среда, включително управление на отпадъците;
  7. Биотехнологии, земеделие и хранителни технологии;
  8. Здраве, биомедицински устройства, биоетика, фармация и традиционна медицина;
  9. Наука за обществото.

България и Индия вече са се споразумяли за учредяването на Българо-индийски съвместен комитет за научно-технологично сътрудничество. Двете страни ще насърчават и обмена на учени чрез краткосрочни посещения (до 21 дни).

На българските учени, посещаващи Индия, следва да се изплаща сума от 2,500 индийски рупии (61 лева) на ден в случай на краткосрочно посещение и 50,000 индийски рупии (1225 лева) на месец в случай на дългосрочно посещение (повече от 21 дни) за храна и дневни разноски. На индийските учени, посещаващи България, следва да се изплаща сума от 48 лв. на ден в случай на краткосрочно посещение и 1150 лв. на месец при дългосрочно посещение за подобна цел.

Програмата между българската и индийската страна ще влезе в сила от датата на подписването й и ще бъде валидна до края на 2021 г. Разходите по изпълнението на програмата от българска страна са за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !