България на 3-то място в Европейската олимпиада по математика за момичета

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 април 2016 в 08:51 13608 1

Нашите момичета се представиха блестящо на V Европейска математическа олимпиада, която се проведе в гр. Бущени, Румъния 10-16 април. Преди българският са само Русия и САЩ.

Участие взимат 147 момичета от 39 страни, 31 от които европейски и няколко гости - САЩ, Мексико, Еквадор, Япония, Саудитска Арабия, Индия. Отборите са от не повече от 4 момичета.

България се нарежда на трето място в класирането с 99 точки, непосредствено след Русия и САЩ - съответно със 122 и 111 точки. 

На трето място от абсолютно всички участници е златната ни медалистка Виолета Найденова, Мария Делякова е носител на сребро, а Деница Маркова и Симона Кукова се разминаха с по една точка съответно от златен и от сребърен медал.

Така момичетата се завръщат с четири отличия:

  • Виолета Найденова, СМГ - 38 точки, 3-то място - златен медал
  • Деница Маркова, СМГ - 26 точки, 17-то място - сребърен медал
  • Мария Делякова, СМГ - 19 точки, 30-то място - сребърен медал
  • Симона Кукова, МГ Варна - 16 точки, 47-мо място - бронзов медал

Ръководители на отбора са Емил Колев и Линка Минчева.

Пълните резултати може да видите на страницата на събитието.

Представяме ви Деница Маркова

Казвам се Деница Маркова. Уча В СМГ, 11 клас съм, в паралелка с английски език. Започнах да се състезавам на 7 години, във 2-ри клас. В 3-ти се записах в курс по “Забавна математика” в СМГ. Не, забавната математика не е специален метод. Просто има задачи-загадки, задачи с клечки, такива неща. В момента уча основно математика и компютри. Най-интересна ми е оптимизацията на данни. Какво е това? Ами, ако имате разбъркано тесте карти и искате да изтеглите каро двойка много бързо – без да го търсите, има начин това да се случи. Просто подреждате тестето по най-подходящия начин. И оптимизацията на данни е точно това – да ги подредиш така, че най-лесно да намериш тези, които търсиш. Не е като фокус. Да кажем, система.

За нас състезанията са и време, в което прекарваме един уикенд заедно. Ние, олимпийците, сме много сплотени. Какво друго правим? Обикаляме улиците, играем на думи. Някой измисля много сложна дума, често термин, и останалите трябва да я отгатнат. Иначе от малки знаем, че светът не свършва с едно състезание. Стрес? Не. И да се справиш зле, продължаваш. Трудната задача за мен е като кръстословица. Блъскаш си главата над нея, не я зарязваш наполовина решена; има тръпка в това да я довършиш, да я решиш докрай. Не, не се страхувам от трудните задачи.

В СМГ има много китаристи, пианисти. Лично аз пиша. Обичам фантастика и хорър. Пиша нещо като новели, по-кратки от роман и по-дълги от разказ. Любимата ми героиня, която съм създала, е Карина. Каква е тя ли? Ами, особено момиче. Взима всички стереотипи, които хората й налагат, и се опитва да ги обърне в своя полза. Пънкарско момиче. Не й пука.

Слушам всичко от чилстеп до метъл. Не мисля, че нашето поколение е поколение без каузи. Напротив. Occupy движенията започнаха от млади хора. Ние сме израснали с електронната техника. За нас тя не е заплаха, а начин да си улесним живота. Например, мога да пиша на приятелката ми в Белгия и тя веднага да ми отговори. Или да проверя нещо, което в момента искам да знам.

Не учените късат връзката със света, по-скоро светът е скъсал връзката с тях. Искам това да се промени. Хората да разберат, че науката не е изолатор за особени характери. Тя може да бъде лесна, стига да й се посветиш. Много хора подхождат предубедено. Това са хора, които се страхуват от науката. Сложните неща не са така сложни, най-дългите формули не са най-трудните. Всичко може да бъде обяснено по прост начин. Стига да го разбираш.

Не съм решила къде ще уча. Може би в чужбина. Защото искам да пътувам, да видя свят, затова. Обогатяваш се културно, когато пътуваш по света. Но после непременно ще се върна или ще работя нещо, което има връзка с България. Тук са моите корени. Знам, че искам да се занимавам с онлайн услуги, някакви high-notch технологии. Зодия скорпион съм.

Науките, които харесвам – математика и информатика, днес се вълнуват много от енкрипцията на данни, от киберсигурност. Въпросът е как да се кодират данните, как да се “заключат”, за да не може да се злоупотреби с тях. Още никой не го е измислил.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

Танг

21.04 2016 в 11:29

Браво на момичетата за страхотния резултат! Твърде малко млади жени днес имат амбицията, волята и духа на Деница и съотборничките й. Пожелавам им още много успехи и безкрайно развитие на й без това огромния им потенциал!