България посреща любознателните умове на Европа

През септември в София ще се състои Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 август 2019 в 14:29 1817 0

България ще бъде домакин на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019, който се провежда ежегодно от 1989 г., с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Изборът страната ни да бъде организатор на 31-вото издание на научния форум, е резултат от ползотворната работа на България по време на председателство й на Съвета на Европейския съюз. Тази година се отбелязват рекорден брой заявки за участие. Над 150 участници от 40 държави ще представят 100 проекта между 13-ти и 18-ти септември в София.

България участва в конкурса от 1998 г. под егидата на Министерство на образованието и науката, което, съвместно с Института по математика и информатика към БАН, реализират идеята за провеждане на състезанието в България. Част от дейността и на двете институции е посветена на откриването и развиването на млади таланти в сферата на науката. През годините многократно проекти на български участници са били оценявани високо и сънародниците ни са си тръгвали с награди от научния форум. Днес част от тях градят успешна кариера в световни технологични гиганти, други са се посветили на каузата да създават и развиват млади български учени.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS дава възможност на младежи от цял свят между 14 и 20 години да представят своите разработки в научната сфера пред някои от най-изтъкнатите учени в света, както и да се запознаят, и обменят знания и опит със свои връстници, имащи сходни интереси. С тази инициатива Европейската комисия успешно насочва интереса на младите хора към кариера в областта на науката и технологиите. Всяка държава има възможност да участва с до три проекта в различни научни дисциплини, които в продължение на три дни ще се оценяват от жури, избрано от Европейската комисия, включващо специалисти от всички научни дисциплини. На базата на алгоритъм журито ще избере 9-те най-добри проекта, като всеки от тях ще се класира съответно на I-во, II-ро или III-то място.

От българска страна отборът ще бъде представен от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, които имат богат опит в международни научни състезания. Тези участия се осъществяват с подкрепата на Министерство на образованието и са част от програмата му за развиване на млади таланти.

Домакините в лицето на Министерство на образованието и Института по математика и информатика са подготвили наситена с интересни събития съпътстваща програма както за участниците, така и за всички желаещи да се докоснат до света на науката. В един от дните на конкурса ще се състои и важен за научните среди форум, на който изтъкнати световни имена ще изнесат редица лекции пред свои български колеги, на които ще засегнат важни теми, касаещи бъдещето на иновациите и технологиите.

Последващата дискусия ще бъде добра възможност за българските учени да обменят знания и опит със свои колеги от цял свят, както и да представят приноса на България в развитието на модерната наука. Програмата включва още възможност външни посетители да разгледат научния форум и да се запознаят с проектите на учениците.

Домакините са подготвили и редица културни събития за всички участници и гости на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019, сред които разглеждане на историческия център на София и забележителности, както и посещение на спектакъла “София градски вибрации – 140 удара в минута”, представящ историята на града в музика и картини. Събитието се организира от Столична община по случай празника на София и 140 годишнината на столицата в партньорство с Министерство на образованието и науката.

Повече актуална информация за EUCYS 2019 може да откриете на:
уебсайт - www.eucys.eu
фейсбук страница - www.facebook.com/EUCYS/
ютуб канал - www.youtube.com/channel/UCsO5YSXM7W90--VVxKX3lyA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !