Българин е участвал разработването на европейския спътник Sentinel-2B (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 март 2017 в 10:44 3377 0

Кредит Airbus Defence and Space

Sentinel-2B

В изстреляния тази нощ сателит Sentinel-2B на Европейската космическа агенция има българско участие - Ростислав Русев е работил върху софтуерната база, управляваща спътника, съобщи Нова телевизия.

Ростислав Русев е единственият българин в екипа на компанията "Airbus Defence and Space", създал спътник "Sentinel 2B".

Тази нощ в 3:49 българско време, 7 март от космодрума Куру във Френска Гвиана бе изстрелян вторият спътник от мисията на ЕС за програмата Коперник.

Sentinel-2B ще се присъедини в космоса към своя близнак, Sentinel-2A, изпратен през юни 2015 година.

Това ще бъде петият спътник Sentinel от програмата Коперник за глобален мониторинг на околната среда и сигурност, управляван от Европейската комисия в сътрудничество с Европейската космическа агенция.

Коперник е най-амбициозната програма за наблюдение на Земята към днешна дата. Тя ще осигури точна, навременна и лесно достъпна информация, за да подобри контролът на околната среда, разбирането на последиците от изменението на климата и да се осигури наблюдение на земната повърхност, управление на извънредни ситуации и сигурността на гражданите.

Тази инициатива се ръководи от Европейската комисия (ЕК) в партньорство с Европейската космическа агенция (ESA) и Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). ESA е отговорна за координацията на космическата част на програмата и координиране на предоставянето на данни от повече от 30 сателита. ЕК действа от името на Европейския съюз и отговаря за цялостната инициатива, определя изискванията и контролира услугите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !