Българка от SpaceX участва в изстрелването на ракетите (видeo)

Маргарита Маринова: Работата ми подобрява живота на хората и ги вдъхновява

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 февруари 2018 в 11:58 10517 0

Кредит Wikimedia Commons

Маргарита Маринова (вдясно).

Сред инженерите на SpaceX, които на 6 февруари извършиха историческия подвиг с изстрелването на най-мощната и технологично съвършена ракета Falcon Heavy, е и една българка - д-р Маргарита Маринова.

Нашата сънародничка има ключова роля в разработването на ракетата.

Маргарита Маринова е родена в България в семейство на компютърни инженери и когато е на 10 години, се премества във Виена, а година по-късно - в Торонто, Канада. В гимназията основава и ръководи клон на международното Марсианска общество.

Печели конкурса на НАСА Space Settlement Design Contest през 1997 г., 1998 г. и 1999 г.

До 18-годишна възраст е съавтор на пет научни статии. Мечтата й е да посети Марс. "Ако искаш нещо достатъчно силно, може да го постигнеш", казва Маргарита като първокурсник в Масачузетския технологичен институт. Там тя завършва бакалавърска степен по Авиокосмическа техника  през 2003 г., специализира ракети на течно гориво.

Като студент работи с Крис Маккей от НАСА в Ames Research Center за затоплящия ефект на флуорираните въглеводороди (perfluorocarbon - PFC), с цел да се предизвика парников ефект и в крайна сметка да се тераформира Марс.

Завършва магистърска степен по планетарни науки в Клифорнийския технологичен институт през 2006 г. и докторска степен през 2010 г. Докато е в Калифорнийския технологичен институт, тя е водещ автор на проучване, публикувано в Nature през 2008 г.

Маринова започва работа в НАСА като планетарен учен през 2010 г., където проучва места на Земята като Арктика, пустинята Сахара, връх Килиманджаро и Антарктида, чиито условия напомнят с нещо на марсианските. Тя прекарва три  лета в Антарктида, взема проби от няколко метра в леда в търсене на признаци на органични вещества и живот. Резултатите от изследванията на Маринова са публикувани в списание Astrobiology Magazine. След това се присъединява към изследователския проект Pavilion Lake Research, изследващ разпространението и морфологията на седименти, образувани от микроорганизми в езерото Павилион, Канада. Нейният последен проект за НАСА е Extreme Environments Mission Operations (NEEMO) - за мисии в екстремни среди.

През 2013 г. Маринова се присъединява към Space X. Kато водещ специалист по двигатели и системи за задвижване участва в изследователската програма за уплътняване на горивото, използвано в първата степен на Falcon 9.

От 2017 г. е старши инженер в марсианската програма на SpaceX.

На въпроса "
Как влияе вашата работа върху живота на хората?" в интервю за ЕxploreСuriocity тя казва:

"Мисля, че въздействието на една работа е комбинация от подобряване на живота на хората и вдъхновение за хората. Като хора имаме нужда и от двете. Пътешествието до Марс подобрява живота ни като усъвършенства умението ни да изстрелваме на сателити около Земята по-евтино (например за прогнози за сушите и ураганите) и за разработването на нови технологии (например GPS). Това също така вдъхновява поколенията да мечтаят за живота, който може да бъде, когато светът се обедини, за да работи върху труден и удивителен проблем".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !