Българката Ралица Тодорова е сред наградените от Фондация L'Orеal и ЮНЕСКО за жени в науката

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 октомври 2020 в 09:55 5701 0

Кредит Fondation L’Oréal

На 1 октомври 2020 Фондация L’Oréal и Юнеско наградиха 35 млади изследователки с наградата за Млади Таланти на Франция 2020 за жени в науката, сред тях е и българката Ралица Тодорова.

Ралица Тодорова е отличена в областта Медицина за проучванията ѝ в областта на когнитивните науки, изследванията на мозъка и формирането и консолидирането на спомени.

Този процес на укрепване и трансформиране на преживяванията в спомени се случва по време на съня. Без намеса на „външния“ свят, зоните на мозъка общуват помежду си и повтарят спомени, за да ги осмислят. Тази консолидация на паметта се нуждае от много фино взаимодействие с ритмите на мозъка по време на съня. Работата на Ралица Тодорова води до прозрения и по-подробно разбиране на този сложен процес, което е от значение, както за човешкото здраве, така и за паметта и познанието като цяло.

Ралица Тодорова е възпитаник на Първа Английска Гимназия в София, бакалавърска степен получава в Университета в Единбург, учи и в Университета в Упсала, Швеция. Завършва Магистратура по Когнитивни науки, със специялизация по Когнитивна Неврология в Университет Декарт в Париж. Защитава докторска дисертация в PSL University, Франция.

В момента Ралица Тодорова е постдокторант в лабораторията Brain Rhythms and Neural Coding of Memory на Микаел Зугаро в Collège de France в Париж. Има научни публикации в списанията Science, Nature, Nature Neurosciencе*.

Ралица Тодорова е учен, но също така е и запален спортист, активно тренира флорбол и скално катерене. Тя е убедена, че сътрудничеството и колективното познание са двигателят на прогреса. Пламенна последователка на съвместната работа, Ралица счита, че присъствието на жени в научните среди е очевидно условие за богатството на идеи и разнообразието от перспективи.

* по-важни научни публикации
2019 Todorova R & Zugaro M. Isolated cortical computations during delta waves. Science 366(6463):377-381.
2018 Todorova R & Zugaro M. Hippocampal ripples as a substrate for communication with other brain areas. Hippocampus 30:39-49. doi.org/10.1002/hipo.22997
2018 Drieu C, Todorova R, Zugaro M. Nested sequences of hippocampal assemblies during behavior supports subsequent sleep replay. Science 362(6415):675-679.
2016 Maingret N, Girardeau G* & Todorova R* (deuxièmes autrices équivalentes), Goutierre M, Zugaro M. Hippocampo-cortical coupling mediates memory consolidation during sleep. Nature Neuroscience 19(7):959-64.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !