Българската Коледа оборудва детската кардиология в София с техника за 360 хил. лв.

ОFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 11:27 1961 0

Апаратура за повече от 360 хил. лв. е закупена за Детската кардиологична клиника в Национална кардиологична болница (НКБ) - София. Средствата са събрани в инициативата на президента Българската Коледа.

Триизмерен ехокардиограф, система от 4 интензивни пациентни монитора и съвместим с тях транспортен пациентен монитор и нов респиратор ще бъдат използвани за диагностициране и следоперативно следене на деца със сърдечни малформации.

Новият ехокардиограф позволява триизмерна реконструкция на сърцето и сърдечно-съдовата система, като дава възможност за изследване на морфологията на аномалиите, кръвотокът през тях, както и да се прави индиректна оценка за нарушенията в хемодинамиката в кръвообръщението, обясни за OFFNews завеждащият Клиниката по Педиатрия и детска кардиология доц. Анна Кънева.

Ехокардиографията е основен диагностичен метод в детската кардиология. С него в някои случаи може да се избегне сърдечната катетеризация – процедура, при която през кръвоносен съд на крака се въвежда тънък катетър и се достига до сърцето под рентгенов контрол. Новият апарат позволява избягването на ренгеново облъчване и дава на хирурга добра информация за антомията на дефектите, така че той да влезе максимално подготвен в операционната зала, обясни доц. Кънева.

На практика ехокардиографията е неинвазивен метод на изследване, при който с помощта на ултразвук се получават изображения.

Новият апарат е доставен в болницата в края на септември, а с него се работи интензивно от края на октомври. Ежедневно през него преминават от пет до седем деца, но очакванията са диагностицирането да се приложи на максимално голям брой деца.

Диагностицирането на вродената сърдечна молформация (ВСМ) може да стане и по време на бременността в 18-22 седмица.

„ВСМ може да се изяви и диагностицира в периода на новороденото или в по-късен етап на живота. В зависимост от вида на дефекта и състоянието на детето се преценява поведението - дали има необходимост от спешна операция или може да се изчака“, обясни доц. Кънева.

Сърдечно болните деца трябва да имат точна диагноза. Това се прави в НКБ в София, в университетските болници, и в областните градове, където има детски кардиолози.

Един от ехокардиографите, с който досега е разполагала клиниката, също е купен със средства от Българската Коледа преди 10 години. Въпреки, че е висок клас, той вече е остарял и свръхексплоатиран. Новият апарат е изключително скъп и се нуждае от още приставки и надграждане. 

„Очакваме в следващото издание на Българската Коледа да имаме едно надграждане на апарата и да го оборудваме с допълнителни неща, които ще улеснят още повече нашата работа“, каза още завеждащата клиниката.

Другите два апарата са инсталирани в отделението за следоперативно лечение и реанимация. Система за следене на сърдечната и дихателна дейност се използва в периода след операцията на деца. Тя представлява 4 монитора, с които е оборудвана една от залите в клиниката. Те позволяват оценка на сърдечната честота, артериалното налягане, дишането, налягане в различни части на сърцето, където има поставени катетри, следене на температурата и кислородно съдържание на кръвта.

„Тоест, тези монитори осигуряват една максимално пълна и подробна информация за функцията на сърдечно-съдовата система в ранния следапоеративен период и позволяват адаптиране на лечението, на обдишването, така че в периода след операция детето да се адаптира максимално добре“, каза доц. Кънева.

Честотата на вродените сърдечни малформации в световен мащаб е около 0.8-1% на 1000 деца. Такава е тенденцията и в България. Това означава, че при раждаемост от около 70 хил. деца, годишно се очаква със сърдечни заболявания да се родят около 500-600 деца. В НКБ – София годишно се оперират 350 деца. Това е и единствената болница в страната, която е специализирана в извършването на сърдечни операции на новородени и деца.

Многопрофилната болница за активно лечение НКБ е университетска болница - една от най-големите специализирани болници на Балканския полуостров. Специалистите на в нея осъществяват диагностика, лечение и рехабилитация при възрастни и деца, експертиза на работоспособността и консултативна помощ за цялата страна.

Тук се лекуват всички форми на исхемична болест на сърцето (остър миокарден инфаркт, нестабилна и стабилна стенокардия), заболявания на сърдечните клапи, остра и обострена хронична сърдечна недостатъчност, заболявания на миокарда и перикарда. Извършва се медикаментозно и немедикаментозно лечение на всички видове сърдечни аритмии. Клиниката по Педиатрия и детска кардиология и отделението по хирургия на ВСМ са единствените структури в страната, където се извършва цялостно лечение на децата с ВСМ от 0 до 18-годишна възраст.

_______________________

Средства в кампанията "Българската Коледа" се събират целогодишно. Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, като изпратите sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Повече информация можете да получите на интернет страницата на инициативата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !