Български производител на 3D принтирани протези с международно отличие за иновации

Наука OFFNews Последна промяна на 14 юни 2017 в 08:35 5733 0

Снимка: ProsFit

Български производител на 3D принтирани компоненти за протези получи международно признание за своя софтуер PandoFit CAD. Компанията ProsFit Technologies беше отличена с наградата за иновации с визия в бъдещето „The Visionary Innovation Leadership Award“ за 2017 година, която се присъжда от една от водещите изследователски и консултантски групи в света Frost & Sullivan. 

Според Frost & Sullivan, българската компания е безспорен иновационен пионер в областта на протезирането и ортотиката.

"Изключително горди и благодарни сме на всички, които ни подкрепиха по пътя ни от 2013 г. досега. Това забележително постижение е доказателство, признание за смелостта на нашите клиенти, както и за упоритостта и креативността на екипа ни“, споделя Алън Хътчисън, изпълнителен директор на ProsFit.

Компанията е създадена в България през 2013 г. от двама британци – баща и син. Синът претърпява влакова злополука в Швейцария, в следствие на която губи двата си крака. Семейството установява, че дори най-добрите компании в света не могат да осигурят най-подходящите и удобни протези, а хората с ампутации се съобразяват и примиряват с онова, което им бъде предложено. Точно тогава Алън и Кристофър Хътчисън решават да създадат ProsFit, фокусирайки се върху желанията, нуждите и комфорта на хората с ампутирани крайници (Limb Wearers).


Снимка: ProsFit

Според консултантската група революционният PandoFit CADCAM софтуер, дело на ProsFit, ще постигне много по-широко приложение при протезирането през следващите години, като по този начин значително ще допринесе за намаляване на разходите, като даде възможност на пациентите да живеят социално активен живот.

PandoFit CAD вече има своето приложение на редица международни пазари. Той позволява дори на протезист с нулеви компютърни умения да създаде перфектен модел на протеза, след като е взел съответните мерки от пациента чрез обикновен 3D скенер. Моделът се обработва по многобройни начини, както в компютърна игра симулация, а накрая се записва във файл.

Именно перфектният и прецизно създаден модел позволява на компанията в последствие само за два дни да създаде комфортна протеза, a пациентът може да се върне към всекидневните си активности, без помощта на инвалидна количка.

Технологията позволява на всеки един протезист да бъде до 5 пъти по-ефективен и по-бърз, в сравнение със стандартните методи, при които задължително се минава през множество ръчни манипулации и пробни изделия.

Снимка: ProsFit

Най-важното
Всички новини