Български учени откриха 5 нови растения за Антарктида от времето когато там е имало динозаври

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 февруари 2019 в 13:55 6558 0

Българските геолози д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колежки бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул са открили пет нови за Антарктида фосилизирани растителни останки.

Това съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция.

Това е станало по време на проведения едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана, о-в Ливингстън.

Фосилите са на възраст около 90 млн. години, което е началото на кредната епоха, когато на ледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка.

В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот, уточнява проф. Христо Пимпирев.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южният континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !