Български учени участват в проекта за новия колайдер NICA в Дубна

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 октомври 2016 в 15:25 7596 0

Български учени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН участват в мащабния проект за създаване на нов колайдерен комплекс NICA (Nuclotron-based Ion Collider fasility) в Дубна, Русия. 

Колайдерът NICA е разработен от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Той представлява огромна инсталация за сблъскващи се лъчи от тежки йони. Както и Големият адронен колайдер в CERN инсталацията ще е кръгла, но с по-малки размери – периметър от 503 метра. Всички съоръжения и експериментални инсталации ще бъдат създадени до 2020 г.

За 2019 г. е планиран първи етап от пуска на колайдера, а с пълна мощност той ще заработи през 2023 г.

Прогнозната стойност на проекта е над 200 млн. долара.

Финансирането ще дойде основно от Русия, но интерес към ускорителя проявява и Китай. Очаква се страната да заплати до половината от цената на проекта. Не е изключено да има и европейско финансиране, обясни проф. Иван Ванков от Института за ядрени изследвания. 

Във финансирането ще се включи и България, но само в рамките на вноската на страната в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна - около 2 млн. долара. 

Самата вноска все още не е заплатена, няколко месеца след като учени сигнализираха за този пропуск.

Институтът за ядрени изследвания обаче е получил уверение от Министерството на образованието и науката, че това ще бъде направено, обясни директорът на Института доц. Димитър Тонев. 

Институтът отбелязва 60 години сътрудничество с Обединения институт за ядрени изследвания. България е и сред страните съоснователки на ОИЯИ. 

В момента в ОИЯИ членуват 18 държави, 5 от които са членки на ЕС - България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия. 

В рамките на сътрудничеството между двата института са направени 40 открития в областта на ядрената физика. В института в Дубна в момента работят над 10 български учени. Общо около 400 български учени са работили в ОИЯИ през годините. 

Учени от института в Дубна синтезираха четири нови елемента, които бяха включени в Менделеевата таблица - с номера 113, 115, 117 и 118.  113-ият елемент от периодичната таблица на Менделеев е признат за открит от изследователи от японския институт RIKEN. 

Принос имат и българските учени инж. Стойчо Илиев и Румяна Калпакчиева. 

Четирите нови елемента са синтезирани в лаборатории при сблъскването на по-леки ядра и наблюдение на последвалия разпад на радиоактивните свръхтежки елементи. Подобно на други свръхтежки елементи от края на периодичната таблица, те съществуват само за части от секундата, преди да се разпаднат на други елементи. Това са първите нови елементи, добавени към Менделеевата таблица от 2011 г.

Синтезирането на четири нови елемента има огромно значение в редица области, в това число и лечението на онкологични заболявания. Учените, синтезирали новите елементи, са предложени и за Нобелова награда, посочиха от БАН. 

Дългогодишното сътрудничество между Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и Обединения институт за ядрени изследвания е отбелязано и с издаването на сборник, посветен на 60-годишния юбилей на ОИЯИ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !