16 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Банални "истини", които се оказаха неверни през 2015 г.

Бронтозавърът се завърна, манипулиране на скоростта на светлината и топлокръвна риба

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 януари 2016 в 13:44 117122

През 2015 г.  се оказаха невярни някои твърдения, с които бяхме свикнали: бронтозавърът съществува не само в поп културата, скоростта на светлината винаги е постоянна и че рибите са студенокръвни.

Науката може да греши, но истината винаги излиза наяве.

Бронтозаврите се завърнаха

Макар и един от най-емблематичните динозаври, бронтозавърът (бронтозавърът -"гръмотевичен гущер") бе подложен на унижението да е изхвърлен от класификацията на динозаврите. От 1903 г. , повече от век, научната общност смяташе, че бронтозаврите са всъщност са апатозаври. Сега подробно ново проучване от палеонтолози от Португалия и Обединеното кралство е предостави убедителни доказателства, че бронтозаврите са различни от апатозаврите и вече може да бъдат възстановени като уникален род. (Бронтозаврите се завръщат! Те все пак се оказват уникален род)

Скоростта на светлината във вакуум е константна - освен когато това не е така

Смята се, че светлината не се променя, тя е абсолютна. Във вакуум е равна винаги на 299 792 458 м/с. Светлината се разпространява по-бавно във вода или стъкло, но отново се ускорява, когато премине в по-рядка среда или вакуум. Учени от два университета в Шотландия - от Глазгоу и университета Хериот-Уат в Единбург са успели да забавят преминаваща през вакуум светлина. Новото изследване показва, че забавените фотони могат да запазят своята по-ниска скорост. (Учени забавиха скоростта на фотони за постоянно).

Студена риба с топло сърце

Учени обявиха за откриването на първата изцяло топлокръвна риба. Според изследователите, общата телесна температура на дълбоководната риба-луна - Lampris guttatus - е до 5 градуса по Целзий над температурата на околната вода.  Специална мрежа от артерии и вени позволява на рибата да повиши температурата на тялото си над студена морска вода. (Рибата луна е призната за първата топлокръвна риба).


e-mil 03.01 2016 в 06:30 2
+ 12
- 0
Нобеловите награди не са като годишните награди на Пайнер. Ако беше запознат с физиката щеше да знаеш, че обикновено минават 30-40 години от някое откритие преди да бъде наградено. Рядко се случва да бъде признато нещо за по-малко от 20 години.
ivo_isa 02.01 2016 в 22:03 1
+ 1
- 9
Ако това, за светлината, беше вярно, щеше да има нобелова награда.
Обясненията на сътрудниците са още по-безсмислени. Няма нищо научно в тях.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.