Баните на Помпей вече са отворени за посещения, ново мрачно откритие при реставрациите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 ноември 2019 в 11:34 9285 0

Кредит Archaeological Park of Pompeii

За пръв път от десетилетия Централните бани в Помпей са отворени за посетители. Археолози провеждат реставрация на величествените термални бани като част от проекта Grand Pompeii Project, инициатива на италианското правителство за провеждане на дейности по консервацията и поддръжката на руините на града. 

Както много други разкопки, направени в Помпей, дейностите по откриването на римските бани носят нови доказателства за трагичните събития в последния ден на града. 

Археолозите откриват малък скелет на дете, вероятно на възраст между 8 и 10 години, което се е скрило в баните в търсене на убежище от изригването на Везувий през 79 г. сл.н.е. За съжаление усилията на детето са били напразни, тъй като вероятно е загинало от горещите газове и вулканична пепел, които са се изсипали от изригването на вулкана. 

"Това беше емоционално натоварена работа", споделя Алберта Мартелоне (Alberta Martellone), археолог и ръководител на проекта. "Той или тя е търсил(а) скривалище, но е намерил(а) смъртта си."

Както и други вцепеняващи открития през годините, "[Скелетът] е символ на прекъснат живот на повече от едно ниво", добавя ученият.

Изследователите се надяват, че ДНК анализът ще определи пола на детето и че последващо изследване може да разкрие повече за живота му, като дали е страдало от някакво заболяване, което да му е попречило да избяга.


Останките на детето, открити при разкопките. Кредит: Archaeological Park of Pompeii

В римските градове обществените бани са използвани за къпане, социален живот, разпускане и упражнения. Централните бани на Помпей, изградени с големи колони и луксозен мрамор, изглежда са вдъхновени от баните на император Нерон, комплекс термални бани в Рим.  

Централните бани вече са отворени за посещения. Кредит: Archaeological Park of Pompeii

Мартелоне обяснява, че разкопките "са вълнуващи и от археологична гледна точка, защото е необичайно да се открие толкова голяма сграда, с толкова широки помещения в такъв плътно застроен град. Това носи усещане за величественост."

Другите разкопки, които са открити за посещения е домусът, или къщата, на Леда и лебеда. Фреската, дала името на къщата, е открита миналата година, разкривайки вкуса на римляните към леката еротика в спалнята. 

"Леда и лебедът" е древногръцки мит, разказващ за Зевс, превърнат в лебед, който съблазнява Леда, легендарната кралица на Спарта. Кредит: Archaeological Park of Pompeii

Градовете Помпей и Херкулан са разрушени през 79 г. сл.н.е. при изригването на вулкана Везувий. Все още не известно точно колко хора са починало там, но археолозите са открили останките на поне 1 500 души в и около двата града. Благодарение на слоя вулканична пепел, покрила двата града, откритите постройки са запазени в същия вид, в който са били преди почти 2 000 години, давайки уникален поглед към ежедневния живот на обитателите им. 

Помпей е може би най-известен със "замръзналите" тела на жителите си, застинали на място, в позите, в които са застигнати от пепелта в съдбовния ден. Това всъщност не са мумифицирани останки, както може да се предположи. Фигурите са отливки на хората, получени от изсипалия се върху тях цимент, образуван от вулканичната пепел под който те са загинали. 

Източник: IFLScience - As Pompeii Re-Opens Its Famous Central Baths, Another Tragic Victim Of Vesuvius Is Revealed

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !