Базиран на кетамин спрей за нос срещу депресия бе одобрен в САЩ

Лекарството е първият антидепресант, одобрен от FDA в продължение на 30 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 март 2019 в 13:08 8704 0

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри нова антидепресивна терапия, която ще бъде приемана под формата на спрей за нос, съобщава службата в прессъобщение.

Лекарството се произвежда от Johnson & Johnson и ще бъде пуснато под марката Spravato.

Употребата на медикамента е одобрена от 14 членове на борда на FDA от 16. Лекарството се основава на ескетамин, енантиомер на кетамина (вещество със същия състав, но с различна структура). Тази форма има засилени аналгетични и анестетични ефекти. За да се използва, е достатъчно да се пръсне от спрея в носа, а действието (например подобрение на настроението) идва след няколко часа, докато при други антидепресанти са нужни седмици.

Съвременните антидепресанти действат на принципа на инхибиране на обратното поемане на серотонин, норепинефрин или допамин. Именно увеличението на количеството на този невротрансмитер води до подобрението на настроението. Но ескетаминът влияе на рецепторите за различен мозъчен химикал, наречен глутамат. По този начин той потиска работата на невроните, но намалява склонността към самоубийство в случаите на клинична депресия.

In vivo проучвания върху мишки показват, че кетаминът действа върху АМРА-рецепторите в мозъка, като значително ограничава поведенията, свързванио с депресия, според проучване, публикувано в списание Nature.  

FDA отбелязва, че ескетаминът има значителни странични ефекти. Например, може да причини временни халюцинации, нарушено съзнание, замаяност и т.н. Хората, които приемат ескетамин, трябва да бъдат наблюдавани поне два часа след приемане на дозата, за да се предпазят от някои от тези нежелани реакции.

Ескетамин трябва да се прилага под лекарско наблюдение и може да се използва само в сертифициран лекарски кабинет или клиника, съгласно условията на одобрението на FDA. Трябва да се приема с перорален антидепресант.

Въпреки това, при кратки експерименти, спреят показва статистически значим ефект в сравнение с плацебо. 

Цената на лекарството ще бъде от 590 до 885 щатски долара за една серия на лечение според дозата, която ще се различава при различните пациенти.

През първия месец от терапията това щеше да доведе до цена от 4 720 до 6 785 щатски долара. След първия месец поддържащата терапия може да варира от 2360 до 3540 долара, уточнява ScienceAlert.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !