Бенджамин Франклин: Не губи времето си!

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 януари 2023 в 00:00 15051 0

Бенджамин Франклин
Бенджамин Франклин

На днешната дата, 17 януари, е роден Бенджамин Франклин. И макар образът му да украсява 100-доларовата банкнота, той никога не е бил президент на САЩ. Да, той е идеолог на Американската революция, един от авторите на Декларацията на независимостта и Конституцията на Съединените щати, но не и президент.

Всъщност ​​Франклин е преди всичко учен, а след това - писател и политик.

Роден е в началото на осемнадесети век в английско емигрантско семейство в Бостън. Като петнадесето дете на беден производител на сапун не получава добро образование - парите стигат само за две учебни години. През останалата част от живота си Франклин се самообучава. Основава печатница на 20 години и започва да издава вестник, няколко години по-късно открива библиотека - първата обществена библиотека в САЩ. След това Франклин основава Американското философско общество и Университета на Пенсилвания. А няколко години по-късно философът, издателят и политикът започва да се интересува от физика.

Въпреки че е любител и самоук, Франклин постига много. Той въвежда понятията отрицателен и положителен заряд, термините „батерия” и „проводник”, обяснява принципа на работа на известните Лайденски стъкленици, т.е. първият електрически кондензатор, установява, че електричеството, произведено от триене и атмосферното електричество са фактически едно и също. Открива, че мълнията има електрически характер и изобретява гръмоотвода.

Вече на поста на началник на пощите на северноамериканските колонии Франклин получава жалба от митническите власти на Бостън. Оказа се, че от Англия до Новия свят пощата пътува две седмици по-дълго, отколкото обратно. Франклин подробно проучва въпроса и очертава топлото течение, което предлага да се нарече Гълфстрийм.

Франклин отказва да патентова гръмоотвода, а изобретява много други неща - затворената фурна, медицинският катетър, плавниците.

И гледайки през бифокалните си очила, предложени от Франклин и наслаждавайки се на измисления от него люлеещ се стол, недоволствайки или хвалейки прехода към лятното време, предложен от учения политик, да си спомним, че времето е пари, нещо, което също е казал Франклин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !