Без вода е първата анализирана атмосфера на суперземя

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2016 в 10:51 4804 3

Кредит ESA/Hubble, M. Kornmesser

Концепция на художник за екзопланетата 55 Cancri Е

За първи път е опреден съставът на атмосферата на екзопланета, принадлежаща към класа суперземя. Оказа се, че планетата 55 Cancri Е има суха атмосфера с никакви следи на водна пара.

Предварителната версия на статията е публикувана в arXiv.org, а резултатите от изследването предстои да бъдат публикувани в Astrophysical Journal.

*Суперземя се наричат клас планети, чиято маса надвишава масата на Земята, но е значително по-малка, отколкото масата на газовите гиганти. Терминът "суперземя" описва само масата на планетата, а не зависи от степента на близост до нейната звезда, температура, обитаемост или каквито и да било други критерии.

Астрофизиците са провели изследвания на спектъра на преминаването на планетата по диска на звездата, с помощта на широкоъгълната камера WFC3 на борда телескопа "Хъбъл". Изследователите са използвали метода на пространственото сканиране, който се състои в това, че телескопът прави снимки от различни точки на орбитата и тъй като звездата на планетата е много светла, този метод позволява да се избегне попадането на прекалено много светлина върху детектора на телескопа и при това се получават по-висококачествени изображения на спектрите. Общото време на експозицията е 8 секунди.

От тези спектри учените извлекли фотометрични криви на светлината, които позволяват да се открие поглъщането на различните газове от атмосферата на екзопланетата на светлината, идваща от нейната звезда. След това, с помощта на компютърна симулация, изследователите са установили кои точно вещества могат да предизвикат такива промени в яркостта на звездата.

Резултатите показват, че в атмосферата на екзопланетата отсъства водна пара, а съдържа само смес от водород и хелий. Учените са открили признаци на присъствие на циановодород, както и евентуалното наличие на въглероден двуокис, въглероден окис и ацетилен. Това означава, че атмосферата на екзопланетата е богата на въглерод.

55 Cancri Е обикаля около подобна на Слънцето звезда, която е на разстояние 40 светлинни години от Земята. Екзопланетата има диаметър повече от два пъти по-голям от този на Земята и тежи около осем земни маси. Тя се намира в непосредствена близост до своето слънце, така че една година на тази планета трае около 18 часа, а температурата й достига две хиляди градуса по Целзий. Освен нея, около звездата 55 Cancri има още четири планети.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 18:06

Коко: хубаво, "водна пара". Все тая.

18.02 2016 в 15:42

каква вода те гони, след като температурата е 2000 градуса?

18.02 2016 в 14:35

Това е интересна статия, която наистина не засича вода в атмосферата. Засечени са само водород и хелий. Обаче това не означава, че няма вода: напълно възможно е да има дебел слой облаци, който да крие водните пари от погледа на Хъбъл, както е обичайно за подобни изследвания на по-малки планети. В допълнение, да се твърди, че екзопланетата е богата на въглерод (в сравнение с кислорода), е много ама много рано, като се имат предвид статистическия анализ (прочетох оригинала на статията). Истината е, че освен установяването на атмосфера, което е голям успех за такава малка планета, друга новина просто няма!